ГоловнаБлогиБлог Юрія Огірчука

Ні кроку назад!

Тиждень, що минув, не приніс полегшення для пересічного споживача нафтопродуктів в Україні. На ринку продовжилося дружнє зростання цін на усі види вуглецевого палива, яке пропонується в роздробі.

Фото: vladnews.ru

Основною ж подією останньої семиденки став вихід із тривалого періоду стабільності цін на стелах заправників, підконтрольних групі «Приват». На 1623 АЗС групи, що працюють у нашій країні, 14 березня вперше у нинішньому році відбулося подорожчання усіх видів нафтопродуктів на 10 коп./л. Таким чином, одномоментно підвищилися ціни у мережах, що у сукупності забезпечують понад 25% вітчизняного роздрібного паливного ринку.

Погодьтеся, подія варта уваги! Після цього можна говорити лише про збереження загальних тенденцій до подальшого здорожчання як бензинів, так і дизпалива…

За моніторинговими даними НТЦ «Псіхея», за останній тиждень на роздрібному ринку країни спостерігалося подальше зростання цін на усі види палива. Так, середні ціни на низькооктановий бензин А-80 зросли на 0,8% й складають у середньому 9,64 грн./л. А-92-й бензин подорожчав ще на 0,9% - до 10,16 грн./л, А-95-й – на 1,1% (до 10,46 грн./л.). На 0,8% до 9,78 грн./л подорожчало дизпаливо. При цьому євро зразки А-95-го й дизеля, підвищившись у ціні на 1,1% та 0,13%, торгуються нині по 11,50 та 10,63 грн./л відповідно.

Ситуація на паливному ринку неабияк турбує Прем'єр-міністра України Миколу Азарова, який 12 березня доручив віце-прем'єр-міністрові Валерію Хорошковському максимально забезпечити стабільність цін на автомобільне паливо. Державні мужі відреагували практично миттєво - на засіданні Експертно-аналітичної групи з питань стабільного функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості, що пройшло у п'ятницю, 16 березня, у високих кабінетах Міненерговуглепрому, нафтотрейдерам було рекомендовано дотримуватися нинішнього цінового коридору на бензин і дизельне паливо для стабілізації нинішніх цін, не допускаючи їх підвищення.

Зауважимо, що починаючи з 24 лютого основні гравці вітчизняного роздрібного ринку вже відкоректували свої ціни - фактичний ріст середніх цін станом на 16 березня склав 23 коп. для А-95-го бензину і 30 коп. для А-95-євро. Урядовці ж санкціонували економічно обґрунтоване підвищення ціни нафтопродуктів на 40 коп./л протягом березня.

Сьогодні не зрозумілими залишаються механізми втілення в життя гучних заяв міністра аграрної політики й продовольства Микола Присяжнюка, який у середині лютого повідомляв про те, що уряд «незабаром» прийме постанову про здешевлення палива для сільськогосподарських виробників під час проведення весняних польових робіт.

Як бачиться, не все так просто. Так, на думку президента й головного керуючого директора компанії «TНК-BP Комерс» Дідьє Казимиро, зі збільшенням імпортних поставок палива в Україну кожна нова тонна буде заходити по більш високих цінах, що буде сприяти ще більшому збільшенню цін на внутрішньому ринку.

За словами експерта, якщо Лисичанський НПЗ буде залишатися на ремонті, то вже до травня частка імпортних нафтопродуктів в Україні виросте до 80%. Приблизно такий же прогноз дають сторонні експерти. У цих умовах уникнути цінових коливань у бік підвищення неможливо.

Не обіцяють нічого хорошого у найближчій перспективі й наші північні сусіди – білоруси. Так, на минулому тижні офіційні представники концерну «Бєлнєфтєхім» офіційно заявили про перше у цьому році підвищення відпускних і роздрібних цін на автомобільне паливо. З 14 березня ціни збільшилися в середньому на 5%. Нагадаємо, що імпорт з Білорусі складає домінуючу частку в енергетичному балансі нашої країни.

Причина здорожчання та ж, що і в Україні, пояснюють у прес-службі концерну, - зростання котирувань вартості нафти у березні 2012 року в порівнянні із груднем 2011 року на 17%. Окрім того, білоруси домагаються забезпечення поетапного зближення цін на товари в країнах Митного союзу й підвищення ефективності роботи білоруських нафтопереробних заводів.

Аналітики відзначають, що у найближчій перспективі ріст цін на нафтопродукти продовжиться. Фактично рівень цін на бензин А-95 стандарту Євро-5 вже перевищив позначку в 11 грн./л, а на дизельне паливо - 10 грн./л.

Подальшого зростання чекає і заступник директора науково-технічного центру «Псіхея» Геннадій Рябцев, який вважає, що в березні паливо в Україні подорожчає приблизно на 4,5-5%.

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram