Нові перспективи співробітництва між Україною та Іраном в агросфері

Зняття з Ірану санкцій західними державами, які діяли протягом останніх 10 років, безумовно, відкрило нові торговельні можливості для України та стало сигналом для активізації роботи на іранському ринку. З огляду на домінуючу роль Ірану у Західній Азії, ця країна є для нас важливою в економічному контексті. А те, що Ісламська республіка має амбіції створити єдиний економічний простір за участі країн цього регіону, виступає черговим доказом на користь розширення двостороннього співробітництва.

Наші інтереси щодо співпраці з Іраном у сфері сільського господарства знаходяться у площині вигідного та надійного торговельно-економічного партнерства. Про це неодноразово заявляв і Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. Сьогодні Іран входить до складу основних торговельних партнерів України за обсягами закупівель сільськогосподарської та харчової продукції. Більше того, за останні роки постачання агропродукції до Ірану формує більшу частину загального українського експорту до цієї країни і з кожним роком ця частка тільки зростає. Щоб не бути багатослівним, наведу статистику: частка продукції агропромислового комплексу від всього українського експорту до Ірану у 2013 році склала 66%, у 2014 – 84%, а в 2015 році – понад 85%.

Слід зазначити, що упродовж 2015 двостороння торгівля сільськогосподарськими товарами між Україною та Іраном не зазнала значних структурних змін. Товарообіг за 2015 рік склав $455 млн. З них експорт – $441 млн, імпорт – $14 млн. Основними категоріями експорту традиційно були: насіння олійних культур – $158 млн, олія – $151 млн та зернові, обсяг продажу яких до Ірану за 2015 рік перевищив $110 млн. Щодо імпорту, то основну частку тут склали плоди, горіхи та цедра ($13 млн).

На моє переконання, Україна та Іран не в повній мірі використовують свій потенціал в торговельно-економічній сфері сільського господарства. Зважаючи на це, ми прагнемо до поглиблення співпраці у цьому напрямі.

Слід зазначити, що на сьогодні існують сприятливі передумови щодо подальшого збільшення обсягів експорту української агропромислової продукції до Ісламської Республіки Іран, оскільки через несприятливі кліматичні та природні умови Ірану доводиться на постійній основі імпортувати значні обсяги сільськогосподарської продукції, зокрема зернових. При цьому Іран розглядає Україну як одну із провідних країн-експортерів сільськогосподарських товарів та, як і ми, зацікавлений у розширенні двостороннього торговельного співробітництва у цій сфері.

Якщо говорити конкретно, то ми зацікавлені у збільшенні та нарощенні експорту до Ірану таких категорій товарів, як зернові, рослинні олії, тваринницька продукція (жива худоба, сировина та продукти тваринного походження), цукор та кондитерські вироби, фрукти та овочі.

Українські експортери були і залишаються надійними постачальниками якісних сільськогосподарських товарів. На нашу думку, такий досвід співпраці варто було б доповнити спільними українсько-іранськими інвестиційними та виробничими проектами в аграрній сфері.

На жаль, сьогодні українсько-іранське інвестиційне співробітництво залишається на досить низькому рівні. Водночас вже впродовж 2015 року окремі іранські підприємства виявляли зацікавленість в оренді українських земель сільськогосподарського призначення з метою їх подальшого використання для вирощування та постачання до ІРІ агропромислової продукції, в першу чергу, зернових культур. Про це може свідчити візит до України делегації представників іранської інвестиційної корпорації «Джехад-е Естегляль». Під час минулорічних переговорів, у яких брав участь Міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, іранська сторона, окрім іншого, висловила зацікавленість у придбанні окремих земельних активів української банківської установи «Марфін Банк» в Одеській області.

З нашого боку, ми зацікавлені у залучені іранських інвестицій у лісову галузь України, а також у розвитку логістики і інфраструктури українського зернового ринку. В контексті стрімкого розвитку агропромислового комплексу нашої держави та реалізації її експортного потенціалу це питання є одним з пріоритетних, адже його вирішення забезпечить зростаючі темпи експорту українських зернових на світовий ринок.

Важливим доповненням до двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва є взаємна участь у аграрних виставково-ярмаркових заходах обох країн та науково-дослідній сфері сільського господарства. Зокрема, ми пропонуємо активізувати співпрацю у цьому напрямі, використовуючи механізми Меморандуму про взаєморозуміння в сфері досліджень агропромислового комплексу між Національною академією аграрних наук України та Організацією сільськогосподарських досліджень та освіти Міністерства Сільськогосподарського Джихаду Ісламської Республіки Іран, який було підписано в листопаді 2012 року.

Крім того, українська сторона готова до співробітництва в галузі карантину та захисту рослин, зокрема через підписання Угоди про співробітництво в галузі карантину та фітосанітарної безпеки, проект якої наразі опрацьовується сторонами.

Перспективною, на мою думку, є співпраця в галузі рибного господарства, яка може здійснюватися за такими напрямами:

1) взаємне вивчення досвіду Сторін щодо здійснення охорони та штучного відтворення осетрових риб природних популяцій;

2) обмін досвідом щодо імплементації СІТЕ8 стосовно осетрових видів риб;

3) вивчення можливостей паритетного обміну живим генетичним матеріалом осетрових риб для поповнення національних живих генетичних колекцій осетрових;

4) створення спільних підприємств по розведенню та вирощуванню осетрових, лососевих та інших видів риб.

Всі ці питання та пропозиції були висловлені під час П’ятого засідання Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва, яка відбулася 5-7 березня 2016 року в іранський столиці м. Тегеран. По суті відбулося не просто чергове засідання Міжурядової комісії – фактично ми відновили її роботу після майже 10-річної перерви. Під час засідання були чітко окреслити зазначені вище напрями розширення двосторонньої співпраці в аграрній галузі, що було зафіксовано у підписаному Україною та Іраном Меморандумі про взаєморозуміння П’ятого засідання Міжурядової українсько-іранської спільної комісії з економічного та торговельного співробітництва. Вважаю, що це - потужний позитивний імпульс для реалізації наявного потенціалу співпраці та поглиблення стосунків між нашими країнами. 

Зважаючи на те, що сільське господарство Ірану є слаборозвинутим, зовнішньоекономічне співробітництво у даній сфері завжди буде актуальним для Тегерану. Ми можемо не тільки поставляти готову туди продукцію, а й брати участь в освіті іранських сільгоспвиробників, створенні спільних підприємств у сфері сільськогосподарського машинобудування та переробки, пропонувати українські наукові розробки у цій галузі. Для цього в нас достатньо досвіду.

Ми повинні скористатися цим шансом. Тим паче, що під час засідання Міжурядової комісії Україна отримала позитивний сигнал від іранської сторони, яка, підписавши Меморандум, заявила про готовність до створення спільних підприємств та розвитку агропромислового комплексу в Україні. Якісним продовженням засідання Комісії стане проведення вже найближчим часом бізнесового форум в ІРІ, де представники бізнес-кіл обох країн зможуть налагодити безпосередні контакти та обмінятися практичним досвідом в своїх сегментах.

Ярослав Краснопольський Ярослав Краснопольський , Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram