ГоловнаСвіт

Іран відправив до Європи перший після скасування санкцій нафтовий танкер

Іран відправив до Європи перший після скасування санкцій нафтовий танкер
Архив
Фото: pro100news.info

Перший після скасування проти Ірану санкцій танкер із мільйоном барелів нафти вирушив у Європу.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як зазначає агентство, фактичний початок поставок майже не вплинув на нафтові котирування.

Танкер французької компанії Total SA вирушив напередодні з іранського порту Харк у Перській затоці. Це перша з трьох поставок іранської нафти в Європу, всього Іран відправить на континент чотири мільйони барелів для французьких, іспанських і російських компаній. Танкери для російського "Лукойлу" та іспанської компанії Espanola de Petroles будуть завантажені і відправлені впродовж двох діб, наводить Bloomberg слова Піроза Мусаві, виконавчого директора іранської компанії Oil Terminals Co, що відповідає за завантаження.

Іран до посилення санкцій у 2012 році за обсягом поставок був другим серед країн ОПЕК. Мета уряду країни тепер - повернутися на досанкційний рівень і збільшити експорт на мільйон барелів на день упродовж року.

Після новини про відновлення поставок іранської нафти ціни на паливо повернулися в "червону зону", втративши результати п'ятничного зростання на 9-12%. Проте відновлення іранських поставок на ринку не сильно вплинуло. Втративши на відкритті торгів у понеділок 0,12%, до середини дня ф'ючерси на Brent повернулися до зростання на 0,90%.

Ринок практично не відреагував на перші поставки нафти з Ірану. Очікування трейдерів, що ОПЕК скоротить виробництво і не допустить надлишку нафти на ринку, впливає на ціни сильніше. Ці очікування, зокрема, підкріплюють заяви міністра енергетики ОАЕ. Іншим чинником залишається скорочення імпорту нафти Китаєм. Найбільший світовий споживач нафти в січні знизив імпорт на 4,6%.

Нагадаємо, 8 лютого повідомляли, що Іран відновлює постачання нафти в Європу. Тоді трейдер Glencore почав завантаження іранської нафти для її експорту по морю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram