ГоловнаСвіт

Боснія і Герцеговина подала заявку на вступ до ЄС

Європейські експерти сприйняли заяву влади Боснії і Герцеговини скептично.

Боснія і Герцеговина подала заявку на вступ до ЄС
Фото: umma.ua

Республіка Боснія і Герцеговина подала офіційну заявку на вступ до Євросоюзу.

Відповідну заяву опубліковано на сайті Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (ЄСЗД).

"Сьогодні Боснія і Герцеговина подала заявку на вступ до Європейського Союзу. Це рішення було прийнято після місяців напруженої роботи з боку керівництва Боснії і, вважаємо, відображає прагнення народу Боснії та Герцеговини. Це святковий день для всіх нас: усього 20 років тому на Балканах була написана одна з найжахливіших сторінок європейської історії. Сьогодні ми святкуємо ще один крок на шляху до єдиного і мирного континенту", - йдеться в спільній заяві голови європейської дипломатії Федеріки Могеріні та єврокомісара з питань розширення і політики добросусідства Йоганнеса Гана.

"Ще є рани, які необхідно залікувати. Але разом ми можемо допомогти один одному на шляху до майбутнього примирення. Разом ми можемо побудувати сильніший європейський континент, де всі спільноти живуть пліч-о-пліч і співпрацюють незважаючи на етнічні, національні та релігійні відмінності. Через 20 років після війни настав час дивитися вперед, до нашого спільного майбутнього в справді єдиної Європи", - йдеться в заяві.

За словами Могеріні, тепер 28 країн Євросоюзу аналізуватимуть заявку, повідомляє ВВС.

При цьому, як зазначає ВВС, заяву влади Боснії і Герцеговини багато європейських експертів сприйняли скептично. Вони сумніваються, що країна політично й економічно готова до вступу в ЄС.

У Боснії і Герцеговині відмовилися розглядати "закон Путіна" про "іноземних агентів"

Єврокомісар із розширення та політики сусідства Йоганнес Ган висловив думку, що вступ Боснії і Герцеговини в ЄС не відбудеться через декілька місяців або навіть декілька років.

"Те, чого ми досягли, суттєво. Однак це тільки початок шляху. Членство неможливе через декілька місяців і декілька років", - пояснив він.

Боснія і Герцеговина розташована на заході Балканського півострова. Населення країни, за даними на жовтень 2013 року, становить 3,79 млн осіб. Площа республіки становить 51,2 тис. квадратних кілометрів. Держава є парламентською республікою.

Нагадаємо, про плани Боснії і Герцеговини подати заявку на вступ до ЄС стало відомо ще в грудні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram