ГоловнаСвіт

ЗМІ: турецькі літаки порушили повітряний простір Греції

НАТО збирається почати патрулювання у водах, що відокремлюють Туреччину від Греції

ЗМІ: турецькі літаки порушили повітряний простір Греції
Архив
Фото: EPA/UPG

Літаки ВПС Туреччини кілька разів порушили повітряний простір Греції у понеділок, 15 лютого.

Про це повідомляє грецьке агентство ANA.

За даними агентства, було зафіксовано понад 20 порушень повітряного простору Греції, здійснених шістьма турецькими військовими літаками над островами в Егейському морі. Два турецькі літаки мали на борту озброєння, їх перехопили грецькі ВПС.

Такі інциденти відбуваються на тлі того, що військово-морське угруповання НАТО збирається почати патрулювання у водах, що відокремлюють Туреччину від Греції. Мета операції - припинити нелегальний трафік біженців із Сирії та Іраку в Європу.

Інциденти між Туреччиною і Грецією відбуваються регулярно протягом багатьох років. У 1996 році інцидент навколо маленького острова Кардак (грецька назва Іміа) неподалік від західного узбережжя Туреччини ледь не призвів до збройного конфлікту між Анкарою та Афінами. У травні 2006 року під час чергового інциденту грецький і турецький F-16 зіткнулися в повітрі. Загинув грецький пілот.

Тисячі мігрантів з ризиком для життя, як і раніше, щодня перетинають Егейське море в пошуках притулку на території Євросоюзу, котрий переживає найважчу міграційну кризу з часів Другої світової війни. За 2015 рік до Європи прибув понад один мільйон біженців. З них 850 тис. скористалися маршрутом через Туреччину та Егейське море.

Нагадаємо, 12 лютого ЄС назвав терміни виключення Греції з Шенгенської зони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram