ГоловнаБлогиБлог Віталія Яреми

Яка міліція нас береже?

Загальна криміногенна обстановка в країні, є дуже складною. Проведені різними соціологічними службами опитування громадської думки свідчать про найнижчий рівень довіри громадян до державних інституцій, в першу чергу до системи МВС, покликаних захищати їхнє життя, здоров'я і майно.

Фото: Макс Левин

У засобах масової інформації, виступах експертів у сфері охорони правопорядку та боротьби із злочинністю, постійно наводиться думка про те, що злочинність сьогодні становить реальну загрозу життєво важливим інтересам людини, суспільства і держави. У цьому зв'язку виникає нагальна необхідність вдосконалення системи органів внутрішніх справ, зокрема, міліції, на яку покладено завдання охорони громадського порядку. І при цьому зрозуміло, що міліція у її нинішньому вигляді, коли органи внутрішніх справ фактично перетворилися у дубинку в руках влади й слугують переважно для залякування власного народу.

Що ж робити у такий ситуації? Інколи здається, що вихід міг би полягати у створенні міліції місцевого самоврядування, оскільки центральними та галузевими правоохоронними відомствами недостатньо враховуються інтереси та повноваження регіонів, місцевих органів влади і управління в частині організації охорони правопорядку та керівництва підрозділами міліції громадської безпеки, фінансованими за рахунок їхніх бюджетів. Потрібна розумна децентралізація, що робить можливим відмову від принципу суворої ієрархічної побудови системи управління міліцією.

Але я, як колишній міліціонер, можу подивитися на перспективу створення муніципальної міліції і з точки зору парламентаря і правоохоронця. Впровадження такого типу правоохоронної організації вимагало б від нас, депутатів, ґрунтовної зміни величезного масиву законодавства. Треба міняти закони «Про міліцію», «Про зброю», законодавство про місцеве самоврядування, цілу низку кодексів. Крім того аби утримувати таку правоохоронну організацію, наприклад тільки місту Києву потрібно близько 110 мільйонів гривень на рік! А це серйозні гроші для столичного бюджету! Також треба чітко визначитися з компетенціями і повноваженнями такої міліції. Треба випрацювати систему за якою муніципальна міліція буде співпрацювати з державною, чи матиме вона право, наприклад складати протоколи, як вона буде задіяна у загальних схемах роботи міліції, таких як: «перехоплення», «сирена», «грім» тощо. Окрім того, є ще моральна проблема - треба пильнувати, щоб муніципальна міліція не перетворилася на черговий кишеньковий підрозділ «князьків» із органів місцевого самоврядування. Деяким нашим сьогоднішнім чиновникам не можна давати у підпорядкування правоохоронний орган – отримаємо «персональну гвардію»!

Проте сама ідея створення муніципальної міліції – чудова! Створення такого органу допоможе значно «розвантажити» міліцію, яка повинна займатися виключно боротьбою зі злочинністю. А муніципальна міліція, натомість, займеться паркуваннями на газонах і автостоянках, торгівлею у невстановлених місцях, сміттям і таке інше. Муніципальна міліція має напрямок підпорядковуватися місцевій раді, чи її уповноваженому органу і оперативно до міського управління міліції, що дозволятиме їй оперативно реагувати на протиправні дії. Муніципальна міліція повинна виділятися серед споріднених їй підрозділів державної міліції.

Насамперед, своєю мобільністю та екіпіруванням, а також освітнім цензом особового складу. При прийомі на службу в муніципальну міліцію необхідно пройти додаткове тестування. Правопорушників співробітники муніципальної міліції повинні доставляти не у свій відділ, а в чергову частину місцевого ОВС, на території якого вони працюють або того де буде затримана особа. У місцевому ОВС вони спільно з іншими нарядами міліції мають лише отримувати інструктаж, на якому керівництво місцевого ОВС доводило би їм оперативну обстановку в муніципальному районі та всьому місті, давало б орієнтування на злочинців. На відміну від інших рухомих нарядів муніципальній міліції має бути дано право самостійно оформляти адміністративні правопорушення, не доставляючи правопорушників до міліції.

Одним словом, рішення по створенню муніципальної міліції на часі, але з урахуванням тих проблем про які говорив вище є проблема спотворення самої шляхетної ідеї по її створенню… Ну для початку хоч би і в українській столиці… Тому я, за власною ініціативою, вирішив приєднатися до відповідної робочої групи, що її створила Київська місьдержадміністрація, група буде опікуватися проблемами законодавчого забезпечення створення муніципальної міліції у місті Києві. Вона створена за наслідками проведеного ще минулого року в Київській міській державній адміністрації круглого столу на тему: «Доцільність та можливі шляхи створення муніципальної міліції у м. Києві». Сподіваюсь з цієї роботи буде результат.

Віталій Ярема Віталій Ярема , Заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram