ГоловнаБлогиБлог Віталія Яреми

Чи буде в Україні своє "Бирюльово"?

Нещодавні події в Києві, коли люди повстали проти засилля трудових мігрантів, які незаконно проживають у гуртожитках, що їх організували спритні ділки в звичайних багатоповерхівках, в «спальних» районах столиці, наштовхують на думку про те, що у нас, борони Боже, ще може виникнути своє «Бірюльово». А щоб цього не сталося, треба вже зараз думати, яким чином в Києві та інших великих містах України, можна відрегулювати ринок надання так званих «місць розміщення», а простіше кажучи дешевих гуртожитків, у яких проживають переважно будівельники, які прибули в столицю у пошуках нехитрої роботи.

Фото: Макс Левин

Поволі їхнє перебування у великому місті набуває асоціального змісту…. У своїх гуртожитках, які хтось визначив як «хостели», вони згодом починають вживати спиртне, битися, організовувати кримінальний бізнес тощо… У відповідь на це громадяни, які живуть поруч із цими горе – сусідами починають вживати, як кажуть, заходів… У результаті бійки між жителями столичної багатоповерхівки, скажімо, по вулиці Чавдар, 14, що у Дарницькому районі столиці та орендарями «хостелу» - на лікарняних ліжках опинилися четверо городян.

Люди у відчаї, адже не знають як боротися з небажаними сусідами. А тим часом нелегальні гуртожитки у звичайних квартирах й далі набувають у Києві популярності. Оголошень в Інтернеті безліч. У двох/трьох/чотирикімнатних квартирах одночасно туляться інколи до півсотні людей. Охочих знімати ліжко-місце за 50 гривень на добу - вистачає…

Я неодноразово виїздив розбиратися у такого роду інцидентах. Поїхали зі мною і керівник районної міліції і чиновник із податкової та всі вони лише розводять руками: нічого вдіяти з власниками цих «хостелів» неможливо – вони є добросовісними платниками єдиного податку, мають угоди оренди квартири. Але ж безжалісно експлуатується загальна інфраструктура під’їзду, псуються ліфти, руйнується спільне майно будинку.

Тож з урахуванням інтересів мешканців, я ще півроку тому подав до розгляду комітетів Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту житлових прав громадян» (р.н. № 2659). На минулому тижні профільний комітет парламенту з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, розглянув його і рекомендував підтримати. При цьому голосування об’єднало депутатів усіх фракцій парламенту, серед яких, до речі, було чимало колишніх міських голів, для яких ця тема є вельми близькою.

Перший крок для вирішення цієї проблеми зроблено. Щоправда, розроблений мною законопроект зіткнувся з деяким невдоволенням з боку власників «хостелів». Серед них є й ті, кому належать якісні міні-готелі, які відвідують навіть гості з-за кордону. Я не маю жодного наміру перешкоджати їхньому бізнесу, але пріоритет моєї діяльності – це прості люди, які хочуть прийти додому після важкого робочого дня і тихо відпочити у родинному колі. Мій закон захищає саме інтереси громадян, а їх інтерес полягає в тому, що нічліжки повинні зникнути з багатоповерхових будинків.

P.S. Вже після того як я написав цей матеріал столична преса «вибухнула» черговим скандалом. Прямо в будинку де живе голова КМДА – О.Попов, була влаштована чергова нічліжка, з усіма її атрибутами: дебоші, протистояння з мешканцями тощо. Коментарі, як кажуть, зайві.

Віталій Ярема Віталій Ярема , Заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram