ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Трамп успішно вивчає перші російські уроки

Перша гучна відставка в адміністрації Дональда Трампа. Радник президента з питань національної безпеки пішов із посади. Майкл Флінн погорів на своїх надто активних намаганнях відновити співпрацю з Росією. Російський чинник дедалі більш присутній в американській внутрішній політиці. І Україні це поки що на користь.

В Україні чи не найбільше підозр у новій адміністрації викликав саме Майкл Флінн. Як виявилося, підозри були не такі й безпідставні. Президентський радник регулярно спілкувався з російським послом у Штатах – і все це на тлі хакерського скандалу, вчиненого росіянами; попереджень американських спецслужб про застосування компромату Кремлем. Перезавантаження відносин США і Росії згортається, не розпочавшись.Чим показова ситуація з Флінном? США – це демократична держава, в якій ефективно діють механізми стримувань. У Штатах за свої дії і слова – навіть непублічні - має відповідати кожен політик. Контакти з іноземцями без відповідних директив вищого керівництва – серйозне порушення.

Росія так затято втручається у внутрішні справи Сполучених Штатів, що зрештою сама собі і шкодить. Очевидно, що хакерські атаки, вчинені проти Демократичної партії, мали продемонструвати американцям зловживання опонентів Трампа. Натомість вони зіграли проти нового господаря Білого дому, бо непрямо пов’язали Республіканську партію і російські провокації. Виявлена активність у комунікації з представниками нової адміністрації нібито теж відбувалася в дусі побажань Трампа відновити діалог із Росією. Утім, реальність виявилася іншою; президент США має рахуватися з критикою, попередженнями.

Недарма кажуть, що російська верхівка хоч і хороший тактик, але не найкращий стратег. Україна давно знає, що означає російське втручання і до яких наслідків може призвести. Дональд Трамп отримує свої перші уроки.

Звичайно, це зовсім не означає, що Сполучені Штати і Росія не шукатимуть точок дотику. Проте, очевидно, що зараз у новій адміністрації будуть відповідальніше ставитися до комунікації з по суті ворожою країною.

Можливо, вчорашній день, 14 лютого, отримав певне символічне забарвлення. І не через свято Валентина. Річ у тім, що виповнилося 25 років дипломатичних відносин України і Росії – відносин, які вилилися в підступну агресію. Саме в цей день і відбулася гучна відставка в Сполучених Штатах – по суті, через втручання Росії, намагання вплинути на американську політику.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram