ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Полювання на відьом: почалось переслідування профспілок

Знаєте, яка основна ознака авторитарного режиму? Переслідування інакодумців і репресії. Схоже, щось подібне повертається в Україну. Вчора на допит в СБУ викликали одного з найзнаковіших лідерів профспілкового руху Михайла Волинця. Офіційна причина поки невідома. Але й дурному зрозуміло, що це через погрозу влаштувати всеукраїнський страйк, якщо влада не піде простим людям на поступки.

Фото: Макс Левин

Десятки мітингів по всій країні. Вчора вони дотягнулися до столиці. Під Верховну Раду прийшло кілька тисяч українців, яких зорганізували профспілки. Вимагали від Кабміну та Парламенту дати нормально жити. Про наші вимоги я вже писав раніше. Це і зниження комунальних тарифів, підвищення прожиткового мінімуму та мінімальних зарплат, індексація пенсій та інших соцвиплат, анулювання заборгованостей по зарплатам тощо. Цей перелік був переданий керівникам депутатських фракцій, голові Верховної Ради Володимиру Гройсману та представникам Кабміну після Погоджувальної ради в понеділок. Профспілки чітко сказали – аби виконуйте вимоги людей, або ми влаштовуємо всеукраїнський страйк. По суті – зупиняємо країну, бо жити так далі просто не можна. Цей ультиматум ми вчора висловили під час мітингу під Радою. Напевно, можновладців так злякала перспектива страйку, що Михайлу Волинцю відразу вручили повістку на допит в СБУ. Завтра, 18 червня о 10:00 йому треба з’явитися на Володимирську, 33. Волинець знакова фігура в профспілковому русі. Він є головою Конфедерації вільних профспілок України та керівником Незалежної профспілки гірників. Але широкому загалу він став відомим після скандального ефіру на російському каналі «РБК». Його вивели в прямий ефір, де він рубав правду-матку: сказав, що шахтарі проти сепаратистів, а Росія поставляє зброю на Донбас.

Фото: Надано автором

Думаю, що це перший дзвіночок – профспілкових лідерів починають переслідувати через їхню непохитну позицію. І починають з найвпливовіших, аби іншим було неповадно. Напевно, у високих кабінетах вирішили, що якщо профспілкам не можна закрити рота, то їм будуть один за одним «відрубувати голови».

Але це заздалегідь програшний варіант. Влада забула, що за профспілками стоять мільйони людей. А ті, хто навіть не є спілчанами, все одно не будуть сидіти мовчки – профспілки зараз захищають всіх українців. Тому ми цього так не полишимо. Наші вимоги залишаються в силі. І наприклад, вже домовлено, що до порядку денного будуть внесені законопроекти про відміну 15% оподаткування пенсій, оптимізації тарифів, індексації пенсій і зарплат.

І останнє. Ця ситуація - ще один доказ того, що простим людям треба єднатися! Інакше кожного по одинці заб'ють по кутках!

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram