ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Терпець урвався – українці готові до страйку!

Знаєте, українців вважають однією з найтерплячіших націй. Але рано чи пізно терпець уривається всім. Це довели наші два Майдани. Але, якщо між Помаранчевою Революцією та Революцією Гідності минуло майже 10 років, то до наступної - рукою подати. Це мій прогноз. Бо людям сіли на шию і звісили ноги. Забрали все, що тільки можна. Обклали «даниною». І єдиною силою, яка стає на захист простих людей – це профспілки. Вони, думаю, і будуть рушійною силою наступних революцій.

Фото: Макс Левин

Чи знали ви, що Україна стала першою та єдиною державою в світі, яка обклала пенсії податком?! А ще 15% пенсії забрала у працюючих пенсіонерів! Вперше за 24 роки у дітей забрали літнє оздоровлення – табори недофінансовують. У 300 тисяч шахтарів, металургів, хіміків і селян відібрали санаторно-курортний відпочинок. Держслужбовців – тисячами на вулицю. На черзі лікарі та освітяни. І все це – на фоні непідйомних тарифів ЖКГ, мізерних зарплат, дорогих продуктів. Таке враження, що держава почала полювання на своїх же громадян! З усіх сторін просту людину хочуть обібрати. Я знаю, яке ставлення до профспілок у суспільстві. Багато людей вважають, що це пережиток минулого. Але подивіться – хто зараз влаштовує мітинги, хто домагається виплат зарплат, не дає закривати підприємства?! Профспілки. Щотижня, під Кабміном чи Верховною Радою – ми нагадуємо про себе, не даємо спокійно жити обивателям високих кабінетів. Можна багато чого говорити про профспілки, але це – потужна сила, яка стоїть на стороні людей.

Ситуація в країні склалася критична. І ніхто окрім нас самих нам не допоможе. Тому профспілки висунули свої соціально-економічні вимоги до Кабміну та Верховної Ради. Їх сім. В разі їхнього невиконання профспілки готові до всеукраїнського страйку. Це ультиматум! Країна просто зупиниться, якщо її людей не почують. Наші вимоги такі:

- Встановити справедливі тарифи на комунальні послуги для населення;

- З 1-го липня підвищити прожитковий мінімум і мінімальну зарплату;

- З 1-го липня забезпечити індексацію пенсій та інших соціальних виплат;

- Анулювати заборгованість по зарплатах;

- Подолати нелегальну зайнятість;

- Відновити соціальні гарантії працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких було призупинено або скасовано;

- Відновити санаторно-курортне лікування працівників і дітей.

P. S. Сьогодні профспілки півдня добивалися зустрічі з керівництвом Парламенту та головами депутатських фракцій. Очільників галузевих профспілок не пускали до приміщення, де проходила Погоджувальна рада. Але мітинг під стінами Ради відкрив і ці двері. Це я до того веду, що ми відкриємо будь-які двері, аби захистити людей. Чекайте.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram