Спецтема
Календар українського мистецтва

11 червня. Борис Приймак

11 червня 1909 року народився архітектор Борис Приймак, який був головним архітектором Києва з 1953 до 1977 року.

Борис Приймак

Місце народження – російське місто Новочеркаськ, місце навчання – архітектурний факультет Харківського художнього інституту. У 1932-1935 роках брав участь у проектах планування міст Кривий Ріг, Маріуполь, Тбілісі, в післявоєнні роки він був одним з авторів затвердженого конкурсного плану забудови київського Хрещатика.

Київський Поштамт

Зокрема, Борис Приймак був провідним проектувальником Головпоштамту (Будинок зв’язку) з В. Ладним, Г. Слуцьким, З. Хлєбніковим. Він проектував готель «Москва» спільно з архітекторами А. Добровольским, А. Косенком, А. Мілецьким, В. Созанським (будівництво 1959-1966 рр.), житлові будинки на Хрещатику - № 1З, 17 (спільно з архітекторами О. Власовим, А.Добровольським), № 29 р., та житловий будинок на Площі Льва Толстого, № 1 (спільно з архітектором В. Поліщуком). Приймак також є автором оформлення моста Патона, станцій метрополітену «Завод Більшовик» ( «Шулявська), «Нивки», «Жовтнева» («Берестейська»), «Червона площа» ( «Контрактова площа»).

Готель "Україна"

Донька архітектора Анатолія Добровольського Тетяна Добровольська згадувала, що одного разу Добровольський і Приймак, які були друзями, приїхали на етюди в Обухів і сіли малювати хату-мазанку під солом’яною стріхою, а пильні селяни відвели їх у сільраду, бо думали, що то іноземні шпигуни малюють їхні вбогі хати, щоб зводити наклеп на радянську дійсність. 

інтер'єр станції метро "Шулявська"

За словами Тетяни Добровольської, принцип солом’яної хати був покладений в основу будівництва ресторана «Курені» за проектом А.Добровольського.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram