Політична культура Королевської

Говорячи про рівень політичної культури деяких українських політиків, залишається лише зніяковіло знизувати плечима.

Безумовно, не секрет, що поняття парламентської культури просто не стоїть в контексті сьогоднішніх реалій.

Фото: www.kmu.gov.ua

Дуже красномовно і символічно виглядає коли, наприклад, коли депутати ділять зал засідань парламенту за принципом поміченої території та виганять зі «своєї» ділянки «чужих», коли у відповідь на законну вимогу дотримання закону і використання державної мови у державній установі, депутатів називають «фашистами», а в когось вистачає розуму називати так ще й два мільйони українських виборців, коли депутати чоловіки б’ють депутатів жінок, а після того ще й просять інших “бути мужиками», коли депутати кидаються з кулаками на помічників та журналістів, які слідкують за дотриманням законодавства у частині особистого голосування в сесійні залі.

В окремі ж дні до цього цирку долучається Кабінет Міністрів України. І коли вже здається, що абсурд вже досяг свого апогею, деяким міністрам вдається внести щось своє, більш-менш свіже та таке, що викликає хоч і показову, театральну, але все ж досить різку реакцію у видних представників провладної більшості, яка за цей Кабмін голосувала.

Цього разу відзначилася Міністр соціальної політики Наталія Королевська, яка і без того не дуже любить та вміє виступати з трибуни, та ще й відзначається різкими та безпідставними випадами в бік опонентів під час дебатів або просто тих, хто задає незручні запитання.

Так, на запитання одного з депутатів від опозиції про гуманітарну допомогу, що стоїть на кордоні і вже тривалий час чекає на розмитнення, міністр підвищила тон і почала кричати, що викликало обурення в сесійній залі. При чому, варто було б також вдуматися в зміст, того, що вона прокричала: «кабріолети і машини контрабандою не пройдуть через кордон».

Так он воно що! Значить під виглядом гуманітарної допомоги, подарунків для дітей-сиріт, через митний кордон України хочуть перевезти автомобілі! Невже їх і справді подарують нужденним дітям?!

В будь-якому разі якогось сенсу в цих словах шукати не треба. Характеристика одна – політична шизофренія. Насправді відповісти по суті було нічого, але сказати щось потрібно було.

Королевська «намріяла» собі міністерське крісло, та й то, мабуть, лише тому, що треба відпрацьовувати вкладені в політичний проект «Україна вперед» гроші, інвестиції, які були змарновані, напевне, найбільш безглуздо, та кампанія, яка обернулася найбільшим політичним провалом за останні роки. Тут міністр, напевне, переплюнула навіть того ж таки Тігіпка, який в будь-якому разі свого часу зіграв набагато успішніше.

В связи с нелепой политикой нового министра соцполитики Королевской фактически происходит катастрофа с международной гуманитарной помощью для наиболее уязвимых слоев населения

— Андрей Павловский, народный депутат фракции "Батькивщина"

Така реакція викликала картинне обурення навіть у «регіоналів». Ганна Герман демонстративно попросила Азарова Королевську в парламент більше не приводити, бо та, мовляв, не вміє розмовляти з депутатами, налагоджувати діалог. Хай би, як там не було і що б хто не казав, але такого собі дозволяти в будь-якому разі не можна.

Хоча, таке прохання до Азарова не зовсім то за адресою. Ще не всі забули, як він з того ж місця в минулому скликанні відкритим текстом «посилав» опозицію. Тож, в такому разі йому теж приходити не варто. Але чи не буде то для представників Кабміну великим полегшенням, адже якщо Корлевську в парламент «не приводити», то їй не доведеться відповідати на незручні запитання та ганьбити себе своєю поведінкою, тож прохання Герман – швидше послуга для «мрійниці», ніж прояв недовіри та справедливої критики.

Олександр Солонько Олександр Солонько , Юрист, політичний аналітик, громадський активіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram