ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Не забувати, але вміти прощати

Україна і Польща мають непросту історію відносин. І взаємних образ в цій історії більше, ніж гарних спогадів. І розставлення всіх фактів по поличках історії є надзвичайно важливим і для історії, і для двох країн, і для суспільств, і для майбутнього.

Фото: LB.ua

Про один з таких епізодів щойно нагадала Елжбета Радзішевська, віце-маршалок Сейму Польщі. На VIII засіданні Міжпарламентської асамблеї України і Польщі у Варшаві вона закликала змінити окремі положення закону, яким ОУН і УПА визнаються формаціями, що боролися за незалежність України.

Тема надзвичайно болюча для поляків. Але ж болить і в українців. І тут, лишень киданням каміння в город один одному, справу не розрадиш.

Виходом із ситуації є створення спільної комісії, яка за основу має взяти принцип неупередженості. Робота комісії не має мати часових обмежень, але кожен етап мав би стати ще одним кроком назустріч один одному.

Найбільшою небезпекою в розгрібанні історичних завалів є радикалізм з обох боків. А ще – штучне інспірування неприязні, яке, безсумнівно, буде проводитись російськими спецслужбами. І тут важливим є рівень співпраці і довіри української і польської спецслужб, щоби надати гідну відсіч путінцям. Очевидно, що питання актуалізується Кремлем напередодні виборів восени до польського Сейму.

Стою на тому, що безперечним є відстоювання принципів неупередженості в оцінці історичних подій, перш за все у взаєминах між Україною та Польщею.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram