ГоловнаБлогиБлоги Миколи Даневича

Округ №211 – історія зсередини для недопущення фальсифікацій в майбутньому

Сьогодні виповнюється рік як в Україні відбулись вибори до Верховної Ради України. Це волевиявлення народу не було легким, так як вибори і підготовка до них дуже часто виходили за правові межі і Закон.

Фото: Микола Даневич

Це я в повній мірі побачив, так як очолював виборчий штаб Об’єднаної опозиції «Батьківщина» одного із найскандальнішого округу столиці – округу 211 (Голосіївський район м.Києва), на який мажоритарним кандидатом ОО «Батьківщина» виставила С. Терьохіна. Для того, щоб можна було б врахувати схеми фальсифікації ПР при повторних виборах в проблемних округах в грудні цього року, хочу згадати найбільші фальсифікації і маніпуляції влади, з якими ми зіткнулися і з якими боролися. Спочатку використовувались брудні політичні технології, а саме:

Все почалось з реєстрації кандидатів – на 211 окрузі намагались зареєструвати 5 кандидатів з прізвищем Терьохін. Реєстрацію чотирьох Терьохіних нам вдалося відмінити, але одного Терьохіна за рішенням «чесного» суду зареєстрували. До цього часу цього Терьохіна ніхто не може знайти, хоча він, завдяки цій маніпуляції, вкрав 3000 голосів. Дуже багато пенсіонерів зверталися до нас, що недогледіли і поставили галочку не біля того Терьохіна.

Потім Партія регіонів та партії-сателіти (Демократична партія угорців України, Українська морська партія, Руський блок і т.д.) надали в Окружну виборчу комісії №211 для роботи в дільничних виборчих комісіях подання з даними працівників бюджетної сфери Голосіївського району (працівників освіти, охорони здоров’я на ін.) - їх копії паспортів та заяви (начебто, як від них, з підробленими підписами), але без їх відома (!). Про що є відповідні заяви в правоохоронних органах. (Відповіді до цього часу ніхто не отримав).

Більшість в Окружній виборчій комісії №211 була від правлячої партії, тому фальсифікації почались ще з жеребкування – «забули» про жеребок комуністів, що привело до втрати опозиції одного подання членів ДВК.

Піком фальсифікацій стало те, коли починаючи з 24 жовтня на дільничі виборчі комісії округу кур’єрська служба «Еду к вам» почала доставляти цілими пачками по 100-300 заяв виборців з проханням голосувати на дому. Всі заяви і конверти були написані однією рукою і мали печатки медичних закладів, причому у більшості медичних довідках стояв діагноз ГРВІ та печатка Московського району, який не існує більше 10 років.

Після наших звернень до правоохоронних органів, керівництво поліклінік району надали офіційні листи в яких заперечували свою причетність до даних медичних довідок. Більшість ДВК під прикриттям членів комісій від провладної партії приймали дані заяви до голосування. Листи з’являлись щогодини… Міліція району втомилася до нас їздити, так як викликали ми їх майже щогодини. Правоохоронці постійно повторювали «шо, опять..?».

Але, спільними зусиллями з уповноваженими партійної організації, нашими вірними членами комісій, представниками опозиційних сил «Удар» і «Свобода», ЗМІ та всіма небайдужими, які не побоялися залякувань та погроз (людям били машини та погрожували фізичною розправою, якщо будуть заважати втілити цю фальсифікацію) нам вдалось відбити близько 10 000 таких «листів щастя».

Фото: Микола Даневич

Окремою темою є «чесні» суди, так як протягом тижня ми з них не виходили…

За кілька днів до дня виборів на дільничних виборчих комісіях округу №211 з’явились нові члени комісій від партій-сателітів – це були молодики спортивної статури і бандитської зовнішності, які працювали і вдень виборів, погрожуючи нашим членам комісій, представникам ЗМІ та самим виборцям. Цікавим є й те, що керівний склад ДВК від Угорської партії та її подібних були, чомусь, членами Партії регіонів.

Чимало фальсифікацій наші мобільні групи виявили під час голосування. Уникну розповіді про «каруселі» в гуртожитках навчальних закладів та підкуп виборців під виглядом громадських помічників гривень за 200, наведу лиш деякі приклади:

- люди приходили голосувати, а в списках виборців біля їх прізвища стояли вже підписи;

- мешканці району не знаходили себе в списку виборців, несли відповідні заяви до Голосіївського суду, а суд ці заяви не приймав;

 - на дільниці №80006 викрали скриньку;

- на дільниці № 800082 в лікарні «Феофанія» вранці з’явились нові списки виборців, які повністю відрізнялися від попередніх і, навіть, не містили графу «Підпис». Після втручання нашої оперативної групи, таки було повернуто попередні списки виборців;

 - на дільницях, на яких все таки залишались заяви голосуючих на дому, приходити ті самі виборці від яких, начебто, надійшли ці заяви. Люди були здивовані і запевняли, що ніяких заяв не писали. Проголосувати їм не дозволяли;

- було зафіксовано випадки, коли члени комісії йшли зі скринькою по домівках, але менш ніж за півгодини вже поверталися до дільниці з пів сотнею підписами виборців;

- голови дільниць від провладної партії пропонували виборцям, які прийшли на дільницю голосувати, щоб нестояти в чергах, йти додому, а до них прийдуть з скринькою;

- на дільницях масово виносили бюлетені з дільниці та фотографували їх;

- були випадки, коли голови комісій від провладної партії та її сателітів віддавали скриньку голосування на дому стороннім людям - начебто новим членам комісії, але в списках такі незначились.

- майже на всіх дільницях порушувалася частина 1 статті 7 про таємницю голосування – виборці показували свій проголосований бюлетень особам, які стояли біля кабінки;

На всі порушення було складено відповідні акти та зроблені звернення в міліцію.

Після того, як всі пораховані бюлетені і складені протоколи було передано до Окружної виборчої комісії ми гадали, що все закінчилось, але виявилось, що все ще тільки починається… В приміщенні ОВК було виявлено, що 2 коробки з бюлетенями розірвані. Представники провладного кандидата в народні депутати вимагали перерахунку голосів, а ми цього допустити немогли, тому що розуміли, що відбудеться фальсифікація. Тому весь час знаходились в ОВК, пильнували бюлетені і не дозволяли їх перераховувати.

Протистояння тривало 12 днів і 12 ночей. Члени дільничної комісії №800029 оголосили голодування зі словами "Не хочемо сідати в тюрму за вас. Хочемо чесних виборів!», а голова цієї дільниці, яка представляла ПР, вимагала припинити знущання над нею. За вказівкою влади суд постановив перерахувати бюлетені 28 дільниць. Перерахунок бюлетенів дільниці №800029 тривав 12 годин, сподіваючись, що команда опозиції втратить пильність. Залишалось перерахувати ще 27 дільниць – тобто 2 тижні роботи. Але нам вдалося виграти апеляцію і незаконний перерахунок було припинено, а неправомірне рішення суду скасоване. Таким чином, вдалося не допустити фальсифікації результатів виборів і на київському окрузі №211 переміг єдиний кандидат в народні депутати від ОО «Батьківщина».

Підводячи підсумок, керуючись досвідом, хочу сказати, що навіть добре продумані фальсифікації і маніпуляції тих, в чиїх руках всі важелі влади, можна побороти і зупинити. Справедливість є і за неї варто боротися.

P.S. Де зараз всі ті, хто був причетний до фальсифікацій?

Микола Даневич Микола Даневич , Громадський діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram