ГоловнаБлогиБлог Михайла Апостола

Бюджет – 2014 року знищить сільське господарство

Бюджет – 2014 року несе не розвиток, а подальше донищення діючою владою сільського господарства. Так, рівень державної підтримки АПК знаходиться практично на нулі. В Україні всього лише 0,8% від валової доданої вартості галузі складають прямі дотації з бюджету. У той же час, в Росії цей показник складає 11%, в США 12%, в ЄС 21%. А це найголовніші конкуренти України на світовому ринку зерна. Завдяки дотаціям, що надаються в розвинених країнах, навіть при поточних низьких цінах на зерно, закордонні фермери залишаються прибутковими. Аграрії сподівалися, що з 1 січня 2014 року почнеться повернення ПДВ при експорті зерна. Однак, Уряд пропонує продовжити дію норми Податкового кодексу, згідно якої продавці зерна закордон не можуть претендувати на повернення ПДВ. Усі інші галузі економіки можуть, а саме продавці зерна – ні.

Фото: www.rionegro.com.ar

Нагадаю, що неповернення ПДВ при експорті зерна було запроваджено в 2010 році як тимчасовий захід до 1 січня 2014 року. Проте, Уряд заклав у проекті бюджету-2014 продовження дії даної норми ще на два роки – до 1 січня 2016 року. Середня заробітна плата в жовтні 2013 року в Україні склала 3232 грн., у сільському господарстві ця цифра на третину менша – 2307 грн.

У сільському господарстві найнижчий рівень середньої заробітної плати порівняно з усіма іншими галузями економіки. Чи справедливо, що це буде також єдина галузь, для якої не буде здійснювати повернення ПДВ? Очевидно, що ні. Хоча аграрії і отримали рекордний врожай цього року, але дуже суттєвий спад цін означатиме, що середня рентабельність у сільському господарстві в поточному році, за підрахунками профільних асоціацій, складатиме 0%.

Значна частина аграріїв завершить 2013 рік зі збитками. Але Уряду це байдуже… а, скоріше, навіть навпаки. Знаючи про ці проблеми, Уряд, мабуть, вважає, що селяни не зауважать, і за їхній рахунок можна й надалі «латати» бюджетні дірки. Проте, при такому відношенні і «турботі» про галузь, АПК скоро може розділити долю металургійної промисловості, машинобудування, космічної галузі. І тут, напрошується такий умовивід, - якщо чинний Уряд хоче забезпечити розвиток сільського господарства, то чому ж не тільки не підтримує вітчизняних аграріїв, а, навпаки, заважає їхній діяльності, дискримінує їх в порівнянні із іншими галузями економіки?

Такі от подаруночки під «йолку»!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram