ГоловнаБлогиБлог Івана Крулько

День пам'яті героїв Крут має стати Днем українського студентства

На Аскольдовій могилі

Поховали їх —

Тридцять мучнів українців,

Славних, молодих…

Такими рядками український поет Павло Тичина в 1918-му році вшанував пам'ять тридцятьох героїв бою під Крутами. У березні того ж року їх поховали на київських схилах Дніпра, в урочищі Аскольдова могила.

Майже 100 років тому 29 січня біля станції Крути на залізничній ділянці Ніжин-Бахмач 400 українських вояків захищали позиції від більшовицької навали. Щонайменше 70 київських курсантів з боку Української Народної Республіки загинули у бою. Втрати більшовиків становили 300 чоловік. Історичні дослідження засвідчують, що бій тривав 6 годин. Завдяки героїчним зусиллям українських бійців наступ чотиритисячної Червоної армії вдалось стримати на 4 дні. Це стало вирішальним моментом в історії молодої української держави, зокрема дозволило укласти Брест-Литовський мир. Документ декларував міжнародне визнання української незалежності.Століття тому українська молодь пішла свідомо на смерть. Вірила в свою місію – побудови вільної Української держави серед вільних європейських народів. З такою ж мрією українці вийшли на Євромайдан у 2013-му, який переріс у Революцію Гідності. Молодь вкотре показала, що готова кров'ю заплатити за свою велику мрію - жити у вільній, європейській та сильній Україні.

Сьогодні наші бійці захищають кордони на Сході. Як і тоді, молоді крутівці, не зважають, що сили протистояння не є рівними. Завдяки героїчному опору наших добровольчих батальйонів і вірі в перемогу ми не зігнулись. Продовжуємо стояти. Продовжуємо доводити всьому світові і самим собі, що гідні пам'яті наших предків.

29 січня - день, яким українська молодь нагадує нашим політикам, що за легковажну недооцінку Російської імперії доводиться платити людським життям. Сьогодні маємо сусіда, який зазіхає не просто на нашу територію, а на наше бажання жити у вільній країні.

На жаль, найкраще це розуміє ідеалістична молодь, яка і в 1917-му році творила українську революцію. Варто нагадати, що в 1918-му році саме така молодь пішла добровольцями під Крути.

Попри надзвичайно складну ситуацію такі керівники УНР як Винниченко і його друзі категорично виступали проти створення Української армії. Були упевнені, що нам ніхто не загрожуватиме. Але ворог наніс удар. У результаті - не керівництво країни, а студенти поїхали під Крути.

В Україні впродовж десятків років незалежності систематично знищувалась українська армія та військо. І в перші місяці російської агресії саме добровольчі батальйони надали дорогоцінний час вже новій владі реформувати і мобілізувати українське військо, яке б стояло на обороні суверенітету держави.

17 листопада відзначається Міжнародний день студентства. Цей день мало хто пам'ятає, але саме в ніч з 16 на 17 листопада 1939-го року в Чехії гітлерівці розстріляли студентів, які вийшли на вулиці Праги захищати свою свободу. Дев'ятьох провідних представників студентських організацій стратили в празьких в'язничних стінах. Понад 1200 арештували і наступного дня відправили в німецький концтабір Заксенгаузен.

Більше того, в Україні досі багато-хто відзначає день студента 25 січня - в Татьянин День, який вважається святом студентів у Росії.

Настав час, коли можемо допомогти суспільно-активній частині молоді запалити своєю енергією решту однолітків. Українські студенти, які загинули під Крутами, гідні не лише вінків. Настав час встановити 29 січня Днем українського студентства.

День українського студентства потрібен для того, що вся сучасна молодь, яка здобуває вищу освіту завжди пам’ятала, що ми маємо сусіда, який при різних політичних режимах завжди сунувся на нашу землю.

Цей день має стати не тільки днем пам’яті, але і днем солідарності студентства. Коли, як у 1930-х роках більшість українських студентів у вільному світі приймали одноденний піст, а зекономлені таким чином кошти (як і тисячі сьогоднішніх волонтерів) передавали українським політв’язням та на українську справу.

Іван Крулько Іван Крулько , Народний депутат України від фракції "Батьківщина".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram