ГоловнаБлогиБлог Ігоря Луценко

Передсмертні конвульсії Київради

У нинішнього складу Київради – останні передсмертні конвульсії. Знаючи, що після 2 червня вони втратять легітимність в очах киян, депутати вирішили ударно завершити розпаювання київської землі.

Фото: Макс Левин

Земельні питання складають левову частку порядку денного сесії, котра має відбутися у середу 17-го квітня. Що само по собі незвичайно, адже у «мирний» час Київрада засідала по четвергам – видно, що тут кожен день на вагу золота. Без усяких перебільшень.

У списку земельних питань – не тільки старі, давно відомі «обличчя», так і свіжачок. Приміром, декілька тижнів тому біля «Епіцентру» на Позняках порубали дерева, в тому числі цінні голубі ялинки. Столичний представницький орган вирішив не облишити без уваги цей подвиг працівників сокири і нагородити їх хазяїв дозволом на розробку проекту землеустрою – говорячи просто, дати санкцію планувати забудову території.

Нещодавно був конфлікт місцевої громади з новим приватним власником колишніх художніх майстерень на Андріївському узвозі, 30 а. Так от, їм радість – власник збирається збудувати там якісь незрозумілі «обʼєкти громадського призначення», що може виявитися офісом, рестораном чи магазином – і в чому завтра депутати збираються допомогти дозволом потенційному забудовнику.

Мешканцям Прорізної – нова радість, там до місцевої гімназії хочуть збудувати якийсь незрозумілий спортивний комплекс. В наш час важко повірити, що спортивні комплекси будуються просто так. Згадаймо, який чудовий «спортивний комплекс» у вигляді фешенебельного готелю будують на території школи на Круглоуніверситетській. Тому місцевим, котрі разом з активістами збороли не одного забудовника, варто тримати це на контролі

Зі старої гвардії гарячих точок ми бачимо Біличанський ліс, по якому тихцем хочуть провести дорогу до території, де олігарх Хмельницький будує бізнес-центр. Ледве вдається рятувати ліс від корупціонерів Коцюбинського – і ось на нього вже зазіхають зі сторони Києва.

Далі, старий добрий знайомий – зсувонебезпечна ділянка біля Кіквідзе, 17. Особливо звучала напередодні виборів у парламент. Місцеві стверджують, що на схилі поряд будують попри заборони суду. Буквально впритул, поряд, хочуть розширити район будівництва – депутати пропонують надати дозвіл на планування забудови.

Не залишено без уваги і Хрещатик. Біля будинку номер 23 фірма, повʼязана з сімʼєю відомого захисника підприємців Бродського, хоче дещо добудувати частину будинку, і вже навіть намагалася проводити розвідувальне буріння. Що саме хочуть надати – з порядку денного незрозуміло, але є ризик, що це якраз рішення на користь сімейного благополуччя.

Цими гарячими точками порядок денний не вичерпується, у ньому є ще багато сумних сюрпризів для киян, котрі важко аналізувати в тому режимі, в котрому приймаються рішення про порядок денний Київради, тобто майже «сьогодні на вчора». Втім, наостанок є трохи позитиву, хоча і малореалістичного.

Гостиний двір має теоретичний шанс на виживання. На це направлено два проекти рішеннь. Перше – звернутися до Кабміну, щоб той передав Двір Києву. Тоді, в теорії, кияни отримають право розпоряджатися долею будівлі і, приміром, розірвати договір оренди з нинішніми орендарями руйнівниками, за діяльності котрих у Гостиному – пожежі та незаконні реконструкції.

Друге – це скасувати земле відвід під реконструкцію. Справа в тому, що після дозволу Київради не перебудову Гостиного, йому надали статус памʼятки містобудування. Тому цей дозвіл потрібно переглянути. В будь-якому разі, завтра, як ніколи, все вирішують людські маси – чим більше людей, тим відповідальнішими стають дії столичних кнопокдавів. Нагадую, необхідно прийти з паспортом з київською пропискою – тоді вас пустять у приміщення Київради і ви зможете прямо біля сесійної зали заглянути кнопокдавам у очі і надати відповідний імпульс до чесної роботи.

Ігор Луценко Ігор Луценко , Народний депутат
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram