ГоловнаБлогиБлог Global Office

Альтернативна відпустка: як волонтерити усією родиною?

Сімейне волонтерство – це чудовий спосіб поєднати час, проведений разом із рідними, з причетністю до глобальних змін у суспільстві.

В усьому світі волонтерство вже давно перестало бути лише проявом доброчинності, а перетворилося на унікальну можливість оволодіти новими знаннями, отримати досвід і навчитися долати власні стереотипи та обмеження. Участь у волонтерських програмах має свої переваги й під час пошуку роботи, адже цей пункт в резюме іноді може стати вирішальним. Не секрет, що люди з досвідом волонтерства краще орієнтуються в стресових ситуаціях, не бояться труднощів та вміють знайти вихід із найскладніших обставин.У той час, як волонтерство набуває надзвичайної популярності, воно перетворюється на стиль життя та охоплює все більше людей різного віку, національностей, сімейного чи матеріального статусу. Молоді студенти, дорослі люди, а також цілі сім’ї об’єднуються задля того, аби стати маленькою частиною великих змін суспільства.

Трапляється, що сімейним людям важко обирати між доброчинною діяльністю та часом, проведеним із сім’єю. Вирішити цю дилему допомагає сімейне волонтерство. В США така практика — не дивина, там навіть відзначають окремий день (Family Volunteer Day), покликаний об’єднати родини спільним завданням.

Не завжди просто знайти спільне заняття для всієї родини, яке матиме користь для кожного, особливо якщо в сім’ї є діти різного віку. У такому разі немає нічого кращого за волонтерство. Воно допомагає тому, що батьки проводять більше часу зі своїми дітьми, а найголовніше – усі члени родини роблять щось разом. Це простий, проте дуже важливий елемент у житті кожної дитини.

До того ж такий проект підходить для дітей будь-якого віку – привчати дітей до цінностей волонтерства ніколи не рано, а досвід стане корисним і самим батькам. Спільне волонтерство дає можливість дізнатися більше про одне одного, прищеплює молоді розуміння доброти, співчуття, співпереживання та відчуття відповідальності з дитинства.

Фото: Надано автором

Сім’ї, які хоч раз взяли участь у спільній волонтерській діяльності, продовжують робити це знову й знову, створюючи сімейну традицію.

Так, улітку 2016 року в Україні відбувся пілотний проект пришкільних мовних таборів GoCamp. 126 волонтерів із 40 країн світу прилетіли до України, щоб протягом трьох тижнів табору діти змогли взяти участь у реалізації захоплюючих проектів та завдань, поспілкуватися з іноземцями, тим самим подолати мовний бар’єр.

Джулія Лунд із США приїхала до України зі своїм сином Майком. Під час проекту вони волонтерили у київському ліцеї №144 імені Г. Ващенко. Джулія допомагала вчителям у проведенні табору, а Майк став для дітей справжнім другом. Діти, які раніше соромилися говорити англійською, спілкувалися зі своїм новим іноземним другом без упину.

Фото: Надано автором

«За час волонтерства в Україні ми стали ближче і, допомагаючи іншим, дізналися багато нового один про одного. Мій син був вражений добротою і щедрістю своїх нових українських друзів і відкрив для себе іншу частину світу. Жодна школа не може дати подібного досвіду, лише власні вчинки. Вже пройшло більше півроку після проекту, а ми все ще сумуємо за Україною та часто згадуємо смішні історії, які трапилися з нами під час GoCamp», — ділиться спогадами Джулія.

Не в меншому захваті від України і її син: «Завдяки волонтерству я дізнався, що, незважаючи на різні мови чи культуру, люди скрізь однакові. У всіх нас є ті ж прагнення та мрії, всі ми відчуваємо ті ж емоції. Найважче мені було тоді, коли я не розумів української, адже я дійсно хотів би знати все, що відбувається навколо мене. В Україні я побачив, як людина може себе почувати у незнайомому середовищі, не в змозі спілкуватись з іншими. Саме тоді я зрозумів, що дуже часто ти залежиш від допомоги інших».

Проект GoCamp продовжується, і влітку цього року Майк приїде вже разом зі своїм батьком, що стає підтвердженням сімейним волонтерським традиціям.

Фото: Надано автором

Справжньою родзинкою літніх мовних таборів GoCamp стали хлопчики Кріс та Джуліан з Канади. Вони приїхали волонтерити разом зі своїми батьками Володимиром та Оленою, представниками української діаспори. Хлопчики зовсім не знали української, проте це не завадило їм швидко призвичаїтись до Вінниці, де їхні батьки працювали у загальноосвітній школі з поглибленим вивченням іноземних мов №25. Хлопці були просто в захваті від нового оточення. І жодний мовний бар’єр не завадив завести нових друзів, а разом із тим допомогти українським школярам заговорити англійською.

Сімейне волонтерство дозволяє відкрити нові якості в собі та рідних. Це сприяє зміцненню родини, адже люди, об’єднані однією метою, здатні підтримувати одне одного.

Звичайно, волонтерська діяльність не може усунути все різноманіття людських проблем та допомогти всім, хто цього потребує. Проте вона формує головне – активне суспільство, яке небайдуже до інших, де не страшно залишитися наодинці зі своїми проблемами та труднощами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram