В Україні активізувався гоп-стоп

Останні два роки точиться суцільний тиск на малий та середній бізнес. Приватних підприємців заганяють в офіційний податковий кут, а ще більше – катують, шантажують відкритими «проханнями» про послуги та відкати. Зрозуміло, що на українські терени повернувся економічно-вуличний рекет 80-90-х років.

Українські підприємці й досі згадують обіцянки Віктора Януковича про 5 років податкових канікул

Втім, натихо відбувається ще один рекет з шантажем, погрозами та подеколи психологічно-фізичним тиском на громадян. Йдеться про так званих вибивателів боргів, яких у нас величають колекторськими конторами.

Чомусь журналісти не звертають увагу на активізацію цих шахрайських фірм, що методами залякування, неприхованого тиску, почасти залучаючи бритоголових хлопців, вибивають борги в стилі вуличних гопників. У людей, котрі через «покращення вже сьогодні» ледь зводять кінці з кінцями, намагаються вибити останню копійчину.

Власне, а чому дивуватися? Деякі з вищих високопосадовців у молоді роки не гребували подібними методами. Що вже говорити про їх підопічних на зразок Допи та Гепи і схожих на них «керівників».

Дедалі частіше лунають скарги людей про посилення колекторського тиску. Причому часто-густо під руку колекторських псевдокомпаній потрапляють сторонні люди. Спочатку щодня отримують SMS-повідомлення, потім телефонні дзвінки, листи, а затим й молодиків, що, цілком можливо, єдине, що вміють, це «трясти» громадян.

Нинішній владі конче потрібні гроші під наступні вибори, тож подібна активізація має цілком логічне підґрунтя.

А це значить, що доки країною керує кримінально-олігархічна влада, на місцях й надалі повсюдно будуть використовувати звичні для неї тортурні методи. Закони, як і Конституція України, поплічниками Януковича трактуються на власний розсуд. «Без суда и следствия» невдовзі стане головним правилом, яким керуватимуться чинуші й правоохоронці. Бо держава, в якій найвище керівництво вдається до відверто кримінальних методів управління, очолює корупцію та нищить права та свободи громадян, по-іншому діяти попросту не вміє. А отже воно приречене. І це лише питання часу.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram