ГоловнаСвіт

В Албанію прибуло італійське судно з першою групою мігрантів

До групи входять 10 громадян Бангладеш і шість єгиптян, їх підібрали в морі в неділю на борту човнів, які відпливли з Лівії.

В Албанію прибуло італійське судно з першою групою мігрантів
Фото: EPA/UPG

Італійське судно прибуло в порт албанський порт Шенджін сьогодні вранці з першою групою мігрантів, запустивши суперечливий план з обробки заявок тисяч шукачів притулку, пише Reuters.

Італія побудувала два центри прийому біженців в Албанії. Це перша атака угода за участю країни Європейського Союзу, яка перенаправляє мігрантів до країни, що не входить до ЄС, аби стримати нелегальне прибуття.

Libra, італійський військово-морський корабель, пришвартувався в колишньому військово-морському порту Шенджін. Його зустріли італійські офіцери.

До групи мігрантів входять 10 громадян Бангладеш і шість єгиптян, їх підібрали в морі в неділю на борту човнів, які відпливли з Лівії. Дані людей перевірять у Шенджіні, а потім відвезуть углиб країни до Г’ядера, невеликого села, де вони житимуть до оформлення документів.

Якщо після обробки документів відповідь на прохання мігрантів про надання притулку буде позитивною, їх відправлять до Італії. В іншому разі людей повернуть додому.

В установах у Шенджіні та Г’ядері працюватиме італійський персонал. Відповідно до угоди, загальна кількість мігрантів, які перебувають в Албанії одночасно, не може перевищувати 3000 осіб. А протягом року ця цифра становить 36 тисяч.

Італія заявила, що до Албанії вирушатимуть лише “невразливі” мігранти з країн, класифікованих як безпечні.

Наразі в італійському списку є 21 така країна. Минулого року 56 588 мігрантів прибули до Італії всього з чотирьох із них: Бангладеш, Єгипту, Кот-д'Івуару та Тунісу. Більшість втікають з центрів прийому і прямують у багатшу північну Європу.

  • Італія погодила у лютому угоду з Албанією про створення центру мігрантів в Г’ядері та ще одного ‒ в приморському місті Шенджин за 20 кілометрів звідти. Там прийматимуть мігрантів, врятованих у морі італійськими човнами, поки розглядаються їхні заявки на надання притулку.
  • Угода викликала критику з боку правозахисників, які стверджують, що італійським судам буде важко оперативно розглядати запити про надання притулку або апеляції від людей, які перебувають в іншій країні, а тривалі процедури можуть стати для мігрантів “невиправданим тягарем”.
  • Окрім того, багато албанців побоюються, що відкриття центрів може вплинути на безпеку країни та її туристичну індустрію.Угоду оскаржили в Конституційному суді Албанії в січні, але вердикт винесли на користь уряду прем'єр-міністра Еді Рами.
  • Хоча посадовці ООН також не підтримують угоду, Європейська комісія заявила, що вона, схоже, не порушує законодавство ЄС, оскільки виходить за межі її юрисдикції.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram