ГоловнаСвіт

ЄС відреагував на ухвалення закону про "іноагентів" у Грузії

Європейська спільнота розглядає "усі варіанти реагування на ці події".

ЄС відреагував на ухвалення закону про "іноагентів" у Грузії
Очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз "глибоко шкодує", що парламент Грузії вирішив подолати вето президента на закон про "іноагентів" та проігнорувати аргументи Венеціанської комісії з вимогою скасувати цей закон.

Таку заяву оприлюднила Європейська комісія.

"ЄС неодноразово наголошував, що закон, ухвалений парламентом Грузії, суперечить основним принципам та цінностям ЄС", - наголосили в ЄК. У ЄС вважають, що  ухвалення документа призведе до "відступу щонайменше за трьома з дев'яти кроків (з дезінформації; з поляризації; з основних прав та участі організацій громадянського суспільства), викладених у рекомендаціях Комісії щодо надання статусу кандидата, схваленої лідерами ЄС, та негативно вплине на ситуацію в Грузії".

Єврокомісія закликала владу Грузії "повернутися на шлях ЄС". 

"Ще є час змінити динаміку, але потрібна тверда прихильність з боку керівних органів. ЄС та його держави-члени розглядають усі варіанти реагування на ці події", - йдеться в заяві ЄК.

Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила нинішнє голосування грузинського парламенту.

"Зробивши цей крок, влада Грузії, на жаль, упустила останню можливість відкликати цей законопроєкт і відмовилася вести змістовний діалог, ігноруючи недвозначні рекомендації Венеціанської комісії, чиї авторитетні юридичні висновки відображають наші демократичні стандарти", - наголосила Пейчинович-Бурич.

Генсек Ради Європи висловила стурбованість тим, що немає покарання за "акти залякування, непропорційне застосування сили та стигматизації організацій громадянського суспільства, громадянських активістів та мирних протестувальників". 

"Рада Європи, як і раніше, повністю підтримує європейські устремління грузинського народу", - наголосила Пейчинович-Бурич.

  • 28 травня грузинський парламент подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі на закон "Про прозорість іноземного впливу", який ще називають законом про "іноагентів".
  • Проти зауважень президентки проголосували 66 депутатів, за подолання вето проголосували 84 депутати, проти – 4.
  • Закон вимагає від грузинських організацій, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, реєструватися як “іноземні агенти”. За порушення законодавчої норми їм загрожує штраф. Критики порівняли його із законом, який російський диктатор Володимир Путін використовує для придушення інакомислення вже понад 10 років.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram