ГоловнаСвіт

Туреччина хоче розширити військову операцію проти курдських бойовиків в Іраку

Це дозволить Ердогану забезпечити підтримку Партії націоналістичного руху на місцевих виборах 31 березня і повернути під свій контроль Стамбул та Анкару.

Туреччина хоче розширити військову операцію проти курдських бойовиків в Іраку
Фото: EPA/UPG

Туреччина прагне розширити свою транскордонну військову операцію проти курдських бойовиків в Іраку, пише Bloomberg.

Міністр оборони Яшар Гюлер заявив, що Анакара та Багдад ведуть переговори про спільну боротьбу з осередками Робітничої партії Курдистану (РПК), яка тривалий час воює за автономний курдський регіон у Туреччині.

Туреччина застосувала так звану військову стратегію “чорнильних плям” для захоплення контролю над важкопрохідною прикордонною територією Іраку, створивши в регіоні понад 100 військових форпостів. Це відповідає меті президента Реджепа Тайїпа Ердогана створити прикордонну буферну зону з Іраком і Сирією для боротьби із загрозою курдського сепаратизму з обох країн.

“Ми сповнені рішучості створити 30-40-кілометровий коридор безпеки вздовж наших кордонів. Цього літа ми завершимо коло, яке захистить наш кордон з Іраком і викорінить проблему тероризму”, − заявив Гюлер.

Фото: Anadolu Agency

У грудні та січні в Іраку десятки турецьких солдатів були вбиті внаслідок нападів, у в яких Туреччина звинуватила РПК. Після цього Ердоган пообіцяв активізувати військові операції як проти РПК, так і проти її відгалуження − загонів народної самооборони (YPG) у Сирії.

Розширена військова операція може забезпечити Ердогану підтримку Партії націоналістичного руху, лідери якої об’єдналися з президентською Партією справедливості та розвитку (АК), напередодні місцевих виборів 31 березня. Націоналісти становлять близько 10% електорату в Туреччині.

Ердогану потрібно зміцнити підтримку націоналістів, щоб спробувати відновити контроль над великими містами, включно зі Стамбулом і Анкарою, які він програв головній опозиційній партії на виборах 2019 року. Якщо йому вдасться повернути їх, Ердоган може відчути себе достатньо сильним, щоб переписати конституцію і полегшити собі збереження президентства на майбутніх національних виборах.

  • Торік у липні суд у Швеції вперше ухвалив вирок за фінансування Робочої партії Курдистану. Етнічного курда Ях'ю Гунгнора винним у спробі вимагання за обтяжливих обставин, зберіганні зброї та фінансуванні тероризму. Гунгнор засуджений до 4,5 років позбавлення волі, після відбуття терміну його депортують зі Швеції із забороною на повернення до країни.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram