ГоловнаСвіт

​Попередник, старість, Україна, мільярдери й аборти. Про що президент Байден говорив у Конгресі

Президент США Джозеф Байден виступив 7 березня перед Конгресом зі щорічною промовою «Про стан справ у державі». 

Упродовж 67 хвилин він жорстко критикував Дональда Трампа, перелічив економічні досягнення своєї адміністрації, пообіцяв підняти податки для багатих і повернути конституційне право жінок ухвалювати рішення про переривання вагітності, закликав Конгрес підтримати Україну й виклав, як бачить розв’язання ізраїльсько-палестинського конфлікту. 

Фото: EPA/UPG

Старість

Мабуть, головне завдання, яке стояло перед очільником Білого дому та його командою, окрім, власне, презентації виборчих обіцянок, — продемонструвати електорату, що 81-річний президент перебуває в хорошому тонусі та спроможний виконувати свої функції. Вік Джозефа Байдена є, мабуть, головною проблемою його виборчої кампанії: за даними опитування Bloomberg News/Morning Consult, вісім з десяти виборців у ключових штатах вважають, що чинний президент США надто старий для ще однієї каденції. Дискусії на цю тему особливо загострилися після звіту спецпрокурора США Роберта Гура у справі про неналежне зберігання секретних документів, у якому Байдена охарактеризували як «доброзичливого літнього чоловіка з поганою пам’яттю». 

І з таким завданням президент США впорався непогано: його виступ був доволі енергійним, емоційним, він вдало і доречно жартував (після стартових овацій заявив: «Якби я був розумним, то пішов би додому вже зараз»), реагував на шпильки від опонентів, апелював до них і кілька разів змусив аплодувати собі стоячи навіть республіканців, зокрема, спікера Палати представників Майка Джонсона.

Лідери Палати представників аплодують прем'єру Швеції
Фото: EPA/UPG
Лідери Палати представників аплодують прем'єру Швеції

Власне до теми свого віку Джозеф Байден звернувся в самому фіналі промови, де протиставив себе, мудрого і старого («коли досягаєш мого віку, деякі речі стають зрозумілішими, ніж будь-коли»), що прагне вести Америку в майбутнє, «деяким іншим людям мого віку» (Дональду Трампу 77 років), які, мовляв, тягнуть країну в минуле: «Мої співвітчизники, американці, проблема, яка стоїть перед нашою нацією, полягає не в тому, скільки нам років, а в тому, скільки років нашим ідеям».

Трамп і Путін

Під час звернення до Конгресу президент Байден менш за все нагадував «доброзичливого чоловіка». Він агресивно нападав на Дональда Трампа, 13 разів згадавши «свого попередника», утім жодного разу не назвав його імені. 

«Моя мета сьогодні — розбудити Конгрес і попередити американський народ, бо зараз не звичайний момент: з часів президента Лінкольна та громадянської війни свобода і демократія не зазнавали таких загроз, — заявив Байден. — Що робить наш момент рідкісним, то це те, що свобода і демократія перебувають під загрозою водночас і вдома, і за кордоном».

Зовнішньою загрозою президент США очікувано назвав Путіна. «Якщо хтось у цій залі думає, що Путін зупиниться на Україні, запевняю вас, він цього не зробить, — застеріг президент. — Але Україна може зупинити Путіна, якщо ми підтримаємо Україну й надамо зброю, необхідну їй для захисту». 

Внутрішньою ж, на думку Байдена, є «колишній президент-республіканець, який каже Путіну: "Роби все, що хочеш"». 

«Колишній американський президент дійсно сказав це, схиляючись перед російським лідером, — додав Байден. — Це обурливо. Це небезпечно. Це неприйнятно». 

Трамп і Путін під час саміту <i>G20</i> у Японії, червень 2019 року
Трамп і Путін під час саміту G20 у Японії, червень 2019 року

Сам він пообіцяв, що, на відміну від попередника, перед Путіним не схилиться. 

Згадав президент Байден і про відповідальність Трампа за події 6 січня 2021-го — того дня прихильники 45-го президента увірвалися в будівлю Конгресу США, протестуючи проти його програшу на виборах. 

«Мій попередник і дехто з вас тут прагнуть поховати правду про 6 січня, — звернувся Байден до республіканців. — Час сказати правду й поховати брехню. І ось найпростіша істина: не можна любити свою країну лише тоді, коли ти перемагаєш».

Аборти, ЕКЗ і women power

Дісталося Дональду Трампу і за підтримку консервативних ініціатив у сфері репродуктивної свободи, які президент Байден (до слова — католик) назвав «черговим наступом на свободу». Президент США поклав на свого попередника відповідальність за скасування Верховним Судом США рішення 1973 року у справі «Ро проти Вейда». Воно передбачало, що Конституція США захищає право жінки на аборт, після його скасування у 2022 році окремі штати почали регулювати такі питання на власний розсуд.

Команда Байдена запросила як гостю соціальну працівницю з Алабами, яка планувала завагітніти завдяки ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), однак верховний суд її штату заборонив такі процедури, і мешканку Техасу, яка мусила переїхати в інший штат, щоб зробити аборт через медичні показання. (Запрошення гостей, які ілюструють певні аспекти промови — давня традиція цього дійства. Олена Зеленська мала бути у фокусі уваги в частині промови про підтримку України).

«Багато хто з вас у цій залі та мій попередник обіцяють ухвалити національну заборону репродуктивної свободи. Боже мій, які свободи ви заберете далі?» — звернуся Байден до республіканської частини зали, додавши, що його опоненти «не мають уявлення про владу жінок в Америці». 

Соціалка для середнього класу і високі податки для багатих і корпорацій

Частина промови, що стосувалася економіки й «соціальної справедливості», була, мабуть, найбільш об'ємною. 

«Я успадкував економіку, яка була на межі. Зараз нашій економіці позаздрить увесь світ», — виголосив президент США й перелічив далі свої здобутки: найнижчий за 50 років рівень безробіття, найнижча у світі інфляція (3 %),16 мільйонів американців відкрили власний малий бізнес, 800 тисяч нових робочих місць на виробництві.

Фото: EPA/UPG

Оголосивши, що не «Уолл-стріт створив цю країну», а середній клас, а його породили профспілки, президент США повідомив, що «сповнений рішучості змінити ситуацію так, щоб середній клас почувався добре, бідні мали шлях угору, а заможні, як і раніше, процвітали». Для цього він запропонував типовий пакет обіцянок лівого політика: ліки мають бути дешевими, пільги на оплату медичного страхування — постійними, ставки іпотечних кредитів — низькими, як і вартість орендної плати на житло, дошкільні заклади для всіх, полегшення доступу незаможних до вищої освіти й більші зарплати вчителям державних шкіл. (До болю нагадало обіцянки окремих українських борців за ту саму «соціальну справедливість».)

Щоб скоротити дефіцит бюджету на три трильйони доларів на рік, Байден хотів би «змусити великі корпорації та дуже багатих нарешті заплатити свою справедливу частку»: підвищити корпоративний мінімальний податок до 21 %, скасувати податкові пільги для фармацевтичних і нафтових корпорацій і власників приватних літаків.

«В Америці 1000 мільярдерів. Ви знаєте, яка середня ставка федерального податку для цих мільярдерів? 8,2 %, — емоційно казав глава Білого дому під схвальні вигуки лівого крила своєї партії. — Це значно менше, ніж платить більшість американців. Жоден мільярдер не повинен платити нижчий податок, ніж учитель, санітар, медсестра! Ось чому я запропонував мінімальний податок у розмірі 25 % для мільярдерів. Лише 25 %. Це залучить 500 мільярдів доларів протягом наступних 10 років». За задумом президента Байдена, це дозволить мільйонам американців отримати небачені для них раніше соціальні блага: доступний догляд за дітьми й літніми людьми, оплачувані відпустки.

Кордон, мігранти і зброя

Після соціальних благ настала черга однієї зі стрижневих тем виборчої кампанії Дональда Трампа — безпеки кордонів і боротьби з нелегальною міграцією. Президент США нагадав, що на розгляді нижньої палати перебуває «найжорсткіший набір реформ щодо безпеки кордонів, який ми коли-небудь бачили», і що його ухвалення блокує особисто той самий попередник. 

Промову перервала представниця Республіканської партії, палка прихильниця Трампа Марджорі Тейлор Грін, яка нагадала про гучне вбивство студентки нелегальним мігрантом. Джозеф Байден висловив співчуття її рідним і заявив, що законні громадяни скоюють тисячі таких убивств. 

«Я не буду демонізувати іммігрантів, кажучи, що вони «отруюють кров нашої країни», — процитував він попередника. 

Далі він знову згадав про Дональда Трампа, зокрема, що в час його президентства кількість убивств у США зросла на 30 %, а от зараз, мовляв, насильницькі злочини впали до чи не найнижчого рівня за понад 50 років. І про те, що він, на відміну від того самого попередника, виступає за обмеження обігу зброї, зокрема, заборони штурмової зброї та магазинів великої ємності.

Ізраїль і Палестина

Позиція Байдена щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту загалом не надто подобається лівому флангу його власної партії. І під час виступу з посланням президент США, схоже, апелював саме до нього. Нагадавши про різанину, влаштовану ХАМАС, і що Ізраїль має право переслідувати цю терористичну організацію, Джозеф Байден заявив, що саме Ізраїль несе «фундаментальну відповідальність за захист невинних цивільних осіб у Газі», де вже убиті понад 30 тисяч палестинців, більшість з яких не мали стосунку до ХАМАС. 

Очільник Білого дому оголосив, що армія США встановить тимчасовий причал на узбережжі Гази, щоб приймати кораблі з гуманітарними вантажами (з продовольством, водою, ліками) та з тимчасовими притулками. 

Фундаментальне ж розв'язання проблеми — «рішення про дві держави», вважає він. 

Фото: EPA/UPG

«Немає іншого шляху, який гарантував би Ізраїлю безпеку й демократію. Немає іншого шляху, який гарантував би палестинцям жити мирно й гідно. Немає іншого шляху, який гарантував би мир між Ізраїлем і всіма його арабськими сусідами, включаючи Саудівську Аравію», — наголосив Джозеф Байден.

Китай

Ближче до фіналу тривалої промови президент США згадав і про головного конкурента на глобальній арені — Китай. 

«Упродовж багатьох років я чув від своїх друзів-республіканців і багатьох інших, що Китай зростає, а Америка відстає. Це вже в минулому, — запевнив він. — Америка піднімається. У нас найкраща економіка у світі. І наш дефіцит торгівлі з Китаєм упав до найнижчої позначки за понад десять років… Ми хочемо конкуренції з Китаєм, але не конфлікту. І маємо сильнішу позицію, щоб виграти змагання проти Китаю чи будь-кого іншого». 

Фото: EPA/UPG

***

Промова президента Джозефа Байдена в Конгресі була фактично презентацією головних пунктів порядку денного виборчої кампанії. У якій знайшлося місце і не згаданим у цьому тексті проблемам довкілля, небезпеці та перспективам штучного інтелекту чи правам трансгендерів. Не було у ній, однак, спроб сподобатися поміркованим виборцям конкурента. Команда чинного президента США, як і штаб Дональда Трампа, розпочали кампанію з мобілізації радикальнішої частини своїх прихильників, ігноруючи (поки що в усякому разі) поміркованих центристів. І це створює додаткові ризики для внутрішньополітичного життя нашого головного партнера: розкол, спричинений президентською кампанією 2020-го, буде лише поглиблюватися. 

Сергій Мельник, журналіст-міжнародник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram