ГоловнаСвіт

Політична криза у Північній Ірландії завершилася: обрано першого міністра

Демократична юніоністська партія, яка бойкотувала владу з 2022 року, схвалила угоду про повернення до розподілу влади.

Мішель О'Ніл прибуває на спеціальне засідання Асамблеї в Белфасті, Північна Ірландія, 3 лютого 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Мішель О'Ніл прибуває на спеціальне засідання Асамблеї в Белфасті, Північна Ірландія, 3 лютого 2024 року.

Уряд і асамблея (парламент) Північної Ірландії провели перше засідання за два роки. Першою міністеркою призначили заступницю лідера республіканської партії “Шинн Фейн” лівого спрямування Мішель О’Ніл.

Про це пише BBC і Guardian.

Фейн отримала посаду відповідно до парламентських виборів у травні 2022 року, на яких республіканці вперше в історії перемогли Демократичну юніоністську партію (DUP). Кандидатом юніоністів на посаду очільниці уряду була Емме Літтл-Пенгеллі, яка стала заступницею О'Ніл. Обидві посади мають однакові повноваження, але портфель першого міністра є більш престижним.

"Шинн Фейн", DUP, партія "Альянс" і Ольстерська юніоністська партія розділять міністерські посади за механізмом Д’Ондта за принципом найбільшої квоти у законодавчому органі. Винятком є міністерство юстиції, на посади у яке призначають відповідно до голосування громад. Соціал-демократична і лейбористська партії сформують опозицію до виконавчої влади.

DUP блокувала виконавчу та законодавчу владу з лютого 2022 року на знак протесту проти торгових домовленостей після виходу Великої Британії з Європейського союзу. Політсила заявляє, що перевірки товарів, що ввозяться до Північної Ірландії з інших територій Сполученого Королівства, послаблюють місце Белфасту в союзі.

Кілька днів тому юніоністи домовилися з британським урядом про нову угоду щодо правил торгівлі, погодившись припинити бойкот і відновити розподіл влади. 

Що передбачає нова угода про правила торгівлі для Північної Ірландії

76-сторінкова угода під назвою “Захист союзу” передбачає додаткове фінансування на 3,3 мільярда фунтів стерлінгів ($4,17 млрд), зокрема для підвищення заробітної плати для працівників державного сектора, які влаштували численні страйки.

Нові правила скасовують рутинні перевірки товарів з Великої Британії, які залишаються в Північній Ірландії без подальшого експорту. Додатково, Лондон зобов’язується перевіряти потенційний вплив нових законів на ситуацію з торгівлею в Північній Ірландії.

Уряд також має внести зміни у внутрішнє законодавство, відповідно до яких закони ЄС не будуть автоматично застосовуватися в Північній Ірландії. Спочатку їх передаватимуть на обговорення в Асамблеї. 

Окрім того, документ також включає законодавчі заходи для підтвердження конституційного становища Північної Ірландії у Великій Британії.

Попередні домовленості

Перша угода з ЄС під назвою "Протокол Північної Ірландії" набула чинності 1 січня 2021 року. Вона запровадила нові перевірки товарів із Великої Британії в портах Північної Ірландії і обіцяла максимально спростити рух товарів через кордон. Однак цього так і не сталося.

У лютому 2023 року до протоколу внесли зміни, схваливши так звану Віндзорську рамкову домовленість. Вона передбачала створення двох "смуг" для товарів, які надходять до Північної Ірландії з Великої Британії. Зелена − для товарів, що залишилися в Північній Ірландії, а червона − для товарів, які можуть бути відправлені до ЄС. У першій зоні перевірок не проводили і не вимагали додактових документів. У березні юніоністи відкинули пропозицію.

Майбутнє острова

Раніше голова “Шинн Фейн” Мері Лу Макдональд говорила про плани активізувати зусилля з об’єдання “двох Ірландій” в одну країну. Після віднолення роботи парламенту вона заявила, ірландська єдність тепер “на відстані дотику”.

Зазначимо, Белфатська (Страстноп’ятнична) угода 1998 року піж урядами Ірландії та Великої Британії передбачає, що Північна Ірландія залишилася частиною Великої Британії, але в майбутньому населення краю матиме право більшістю голосів вирішити питання об'єднання острова.

Наступні загальні вибори у Ірландії відбудуться навесні 2025 року. Зараз політичними фаворитами у Північній Ірландії є республіканці.

Голова партії "Шин Фейн" Марі Лу Макдональд
Фото: EPA/UPG
Голова партії "Шин Фейн" Марі Лу Макдональд

  • Північна Ірландія фактично була створена відповідно до “Акту про уряд Ірландії” британського парламенту 1920 року, який розділив Ірландію на Північну та Південну. Обидві території мали залишатися частиною Сполученого Королівства Великої Британії та Ірландії, і передбачалося їхнє возз’єднання в майбутньому.
  • Унаслідок Північна Ірландія залишилася у складі Сполученого Королівства, до якого входить і досі. Однак мешканці решти територій острова Південну Ірландію не визнали і оголосили про створення Ірландської Республіки.
  • Конфлікт призвів до англо-ірландського договору в грудні 1921 року. У грудні 1922 року Ірландія вийшла зі складу Великої Британії і стала “Ірландською вільною державою”, яка згодом перетворилася на сучасну Республіку Ірландія.
  • З 1960-х років і до підписання Белфастської угоди у Північній Ірландії тривав збройний конфлікт, зумовлений етнічними та політичними розбіжностями між ірландськими націоналістами (переважно католиками) і юніоністами (протестантами).
  • У регіоні сформувалась система рівного розподілу влади в місцевому уряді між юніоністами і республіканцями.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram