ГоловнаСвіт

Джо Байден переміг на праймеріз демократів у Південній Кароліні

Джо Байден здобув перемогу на перших президентських праймеріз у Південній Кароліні в суботу ввечері.

Джо Байден переміг на праймеріз демократів у Південній Кароліні
Джо Байден покидає Білий дім, 13 січня 2024 року, прямуючи до заміської резиденції Кемп-Девід на вихідні
Фото: EPA/UPG

Президент США Джо Байден переміг на праймеріз демократів у Південній Кароліні. Таким чино штат вперше “очолив” офіційний календар праймеріз демократів, — пише Politico.

Байден легко переміг номінальних суперників — представника Міннесоти Діна Філліпса та письменницю Маріанну Вільямсон у штаті, який він поставив першим у календарі праймеріз і де здобув вирішальну перемогу під час своєї кампанії 2020 року.

Перемога Байдена в Південній Кароліні ще на крок наближає його до загальних виборів, які, як очікується, будуть одними з найдовших і найдорожчих в американській політичній історії. Республіканські праймеріз у Південній Кароліні відбудуться 24 лютого. Колишній президент США Дональд Трамп є фаворитом цих перегонів.

Байден сподівався, що голосування в Південній Кароліні допоможе зменшити занепокоєння щодо ентузіазму демократів і, точніше, його позиції серед темношкірих виборців. І, значною мірою, він отримав те, що хотів. Здавалося, Байден був готовий подолати конкурентів, набравши приблизно 95 відсотків або більше голосів. Чотири роки тому явка становила приблизно чверть від загальної кількості поданих голосів, хоча це була набагато більш конкурентна гонка.

"У 2020 році саме виборці Південної Кароліни довели, що експерти помилялися, вони вдихнули нове життя в нашу кампанію і поставили нас на шлях до перемоги на президентських виборах. Тепер, у 2024 році, жителі Південної Кароліни знову висловилися, і я не маю жодних сумнівів, що ви знову поставили нас на шлях до перемоги на президентських виборах”, - йдеться у заяві передвиборчої кампанії Байдена.

Попри те, що перемога Байдена була очікуваною, його кампанія все одно вклала значні ресурси в цей штат, відправляючи віце-президента Камалу Гарріс чотири рази до Південної Кароліни за останні п'ять тижнів. Кампанія також витратила понад 400 тисяч доларів на рекламу, сподіваючись підвищити явку виборців.

Минулого року демократи за підтримки Байдена змінили календар праймеріз, вперше поставивши першою Південну Кароліну. Таким чином, у цьому штаті відбулися перші “санкціоновані” праймеріз Демократичної партії.

Однак Байден уже здобув перемогу на первинних виборах у Нью-Гемпширі попри те, що його імені не було у виборчих бюлетенях через розбіжності з керівництвом Демократичної партії штату щодо умов проведення праймеріз. Прихильники президента США скористалися своїм правом вписати в бюлетені ім'я кращого для них кандидата.

Вибори президента США у 2024 році. Головне

  • Президентські вибори у США відбудуться у листопаді цього року.
  • Дональд Трамп переміг на президентських праймеріз від Республіканської партії штату Нью-Гемпшир, тоді як президент Джо Байден здобув перемогу з боку демократів як кандидат, ім’я якого довелося вписувати у бюлетень.
  • Минулого тижня стало відомо, що губернатор Флориди, республіканець Рон ДеСантіс, основний конкурент Трампа, вибув з президентських перегонів і підтримав експрезидента.
  • Трамп звернувся до Верховного суду країни з апеляцією про скасування рішення, яке забороняє йому брати участь у президентських праймеріз у Колорадо.
  • Колорадо − один із двох штатів, де Трампу заборонили брати участь у президентських праймеріз цього року. Виборча комісія штату Мен навела аналогічні аргументи, щоб заблокувати Трампу участь у первинних виборах. Трамп оскаржив це рішення.
  • Інші штати, включно з Каліфорнією, заявили, що експрезидент може балотуватися.
  • Трампу було висунуто звинувачення як у федеральній справі, так і у штаті Джорджія за його роль у спробі скасувати вибори 2020 року, але йому не було висунуто звинувачення у заколоті, пов'язаному з нападом 6 січня. Він з великим відривом лідирує в опитуваннях громадської думки у гонці за висування у кандидадти у президенти від республіканської партії.
  • Раніше Трамп заявив, що в разі перемоги на виборах не буде диктатором "за винятком першого дня".
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram