ГоловнаСвіт

НАТО, яке (не) хоче України? Про що (не) домовилися члени Альянсу у Вільнюсі

До останнього чимало українців вірили в те, що лідери НАТО під час Вільнюського саміту зможуть ухвалити доленосне рішення – створити умови для прискореного членства України, по-справжньому відчинити двері перед нашою державою. Альянс дійсно відчинив двері, які були замкнені після саміту в Бухаресті 2008 року, однак одразу поставив нові, за якими на стінах, мов графіті, написані ще більш розмиті за попередні формулювання.

НАТО, яке (не) хоче України? Про що (не) домовилися члени Альянсу у Вільнюсі
Фото: EPA/UPG

Для початку варто сказати, що лідери НАТО вирішили скасувати для України проміжний етап перед набуттям членства – приєднання і виконання спеціального плану дій (ПДЧ). У 2008 році в Бухаресті члени Альянсу не дали цього механізму Києву та Тбілісі; вони просто вказали, що для України та Грузії двері до НАТО завжди відчинені. Ми побачили, до чого призвела та квола та нерозумна політика Альянсу – до щонайменше кількох війн, які організував Путін.

Зараз у НАТО погодилися з тим, що ПДЧ Україні більше не потрібен, що він застарів, адже Україна домоглася значних результатів і на шляху реформ, і в оборонній сумісності. Здавалося б, ось він, той шанс – установити скорочену процедуру вступу на кшталт тієї, яку проходили Фінляндія та Швеція, та надати Україні запрошення, після чого, до речі, процес вступу міг бути значно довшим, ніж у скандинавських країн. Але так не сталося.

Фото: EPA/UPG

Було очевидно, а Київ був морально готовий до того, що лідери НАТО не захочуть негайно приймати Україну до Альянсу. Ми почули позицію Сполучених Штатів і Німеччини, керівництво яких заявило про те, що це неможливо зробити під час війни. Представники деяких держав згадували 5 статтю НАТО та в кулуарах зазначали, що не хочуть безпосередньо втягуватися у війну проти Росії. Хоча варто сказати, що ця стаття і не передбачає безпосереднього відправлення військ чи озброєнь.

Усе це було зрозуміло. Проте українці сподівалися, що вони отримають шанс – якусь чітку дорожню карту, де будуть вказані конкретні терміни вступу, перелік умов, які потрібно виконати, аби отримати повноправне членство, тощо. Що ж ми отримали? На жаль, лише розмиті формулювання.

У комюніке саміту акцентовано, що «Україні направлять запрошення приєднатися до НАТО, коли з цим погодяться союзники і будуть виконані всі умови». Іншими словами, Київ замість умов вступу отримав умови запрошення. Нам просто тактовно показали на чергові «відчинені» двері.

Фото: Jens Stoltenberg Twitter

Однак виникає наступне питання: а які ж умови має виконати Україна, щоб отримати це запрошення? НАТО і на це питання відповіло: потрібно покращити оборонну сумісність, а також провести додаткові демократичні реформи. І ось тут виникає кілька «але».

Перше – історія не знає країн, які під час масштабної війни на своїй території здійснювали демократичні перетворення. НАТО вирішило піти проти історичної логіки та здорового глузду.

Друге – демократизація не має меж. Коли нам скажуть, що ми достатньо демократичні для отримання… до речі, чого – членства в Альянсі чи запрошення? Може, є якась градація демократичності: скільки реформ потрібно проробити, щоб стати кандидатом, а скільки – щоб повноправним членом?

Третє – чому виглядає так, що ці розмиті умови місцями ще гірші за ПДЧ, яке хоч давало розуміння, що конкретно потрібно покращувати? Утім цього разу, на відміну від Бухареста, є відчуття, що члени Альянсу виконають хоч щось з обіцяного.

І тут виникає ще одна проблема – проблема гарантій. У НАТО кажуть, що кожного року глави МЗС країн Альянсу збиратимуться і перевірятимуть, як Україна виконала щорічну програму. Це дає змогу таким державам, як Угорщина, навіть на цьому етапі блокувати поступ України та шантажувати нашу державу. І взагалі цей механізм може застосовуватися щодо України безконечно: ми отримуватимемо нові і нові плани, а міністри збиратимуться і виставлятимуть нам нові вимоги. І це лише для того, щоб надати запрошення!

Фото: EPA/UPG

З позитивного – це створення розширеного пакету програм політичної, фінансової та оборонної підтримки України, а також заснування Ради Україна – НАТО. Це все, як сподіваються наші східноєвропейські партнери, дозволить спільно виготовляти нове озброєння, освоювати технології та відкривати нові підприємства, що працюватимуть на західних ліцензіях. Ще один важливий сигнал від Альянсу – повна підтримка формули миру Зеленського, яка, нагадаємо, передбачає надання різних гарантій Україні, від політичних та оборонних до енергетичних і фінансових. 

Водночас члени НАТО показали, що вони не готові діяти в хорошому сенсі агресивно щодо Росії. Прохання деяких лідерів скасувати основоположний акт про відносини з Росією не було почуте та підтримане більшістю. А саме ці домовленості не дають НАТО розміщувати свої сили поблизу прикордонних з РФ територій.

Лідери країн – членів Альянсу все ще озираються на тінь Путіна. Їхня чергова відмова просигналізувала Росії, що в неї все ще зберігаються інструменти впливу на рішення членів організації щодо України. Після Вільнюса російське керівництво впевниться: єдине, що втримає Україну від НАТО – це війна. 

У Вільнюсі програла не Україна. Вона виграє, попри все. Програв Альянс, продемонструвавши свою слабкість і нерішучість. 

Фото: EPA/IUPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram