ГоловнаСвіт

Путін перестає виконувати одну з найважливіших функцій глави держави

Рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) видати ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна стало знаковою подією в історії міжнародного правосуддя, яке матиме значні політичні наслідки. Віднині глава РФ в очах світового співтовариства стає воєнним злочинцем, контакти з яким є токсичними для будь-якого цивілізованого політика.

Важливо наголосити, що цей ордер є лише початком низки подій, пов’язаних з реалізацією правосуддя і щодо самого Путіна, і щодо його поплічників. 

Фото: EPA/UPG

Путін сам полегшив міжнародному правосуддю завдання притягнення до відповідальності за скоєні міжнародні злочини, оскільки, мабуть, втративши рештки обережності, публічно на телекамери хизувався насильницькою депортацією українських дітей. Це, очевидно, стало останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння міжнародного правосуддя. Такого цинічного і нахабного знущання з міжнародного права з боку глави держави історія, певно, просто не знає.

Особливістю Путіна як вкрай небезпечного міжнародного злочинця є те, що він не тільки не соромиться своїх злочинів, а, навпаки, пишається ними, демонструючи, що його протиправні дії є еталоном дотримання міжнародного права, що, звісно, не може не обурювати цивілізований світ. Навіть скоюючи злочини агресії та геноциду, Путін вважає, що суворо дотримується міжнародного права і Статуту ООН. У голові Путіна панує абсолютна хворе уявлення про міжнародне право, що робить його особливо небезпечним злочинцем глобального масштабу.

Одним з наслідків видачі ордера на арешт Путіна є те, що він фактично стає нев'їзним у більшість країн світу, які є сторонами Римського статуту і які повинні затримати його в разі в’їзду на їхню територію. Він фактично перестає виконувати одну з найважливіших функцій глави держави, пов’язану із зовнішньою політикою.

Фото: EPA/UPG

Другим наслідком є те, що віднині на Путіна не поширюється імунітет глави держави. Позбавлений такого захисту Путін перетворюється на злочинця, який живе в постійному страху арешту, якщо він опиниться за межами території Росії.

Цілком зрозуміло, що тепер Росія та її пропагандистська машина намагатиметься якось вплинути на країни Глобального півдня, щоб дискредитувати МКС і домогтися їхнього виходу з Римського статуту. Однак зробити це буде доволі складно, оскільки вихід з будь-якого міжнародного договору вимагає виконання певних процедур, що потребує тривалого часу. Так, у випадку Римського статуту держава-сторона цього міжнародного договору може вийти з нього лише через рік після отримання Генеральним секретарем ООН відповідного повідомлення про вихід.

У зв’язку з рішенням МКС може виникнути питання доцільності подальшої роботи над створенням спеціального міжнародного трибуналу зі злочину агресії. Однак насправді видача ордера не впливає на цей процес.

По-перше, Міжнародний кримінальний суд і трибунал матимуть різні юрисдикції. Якщо в юрисдикцію МКС входять воєнні злочини, злочини проти людяності та акти геноциду, то в юрисдикцію трибуналу – лише злочин агресії. Іншими словами, ці два міжнародні судові органи не конкуруватимуть між собою, а доповнюватимуть одне одного.

По-друге, саме конструкція трибуналу передбачає його зв’язок з МКС, про що, зокрема, йдеться у відповідних резолюціях Європейського парламенту та ПАРЄ. Інакше кажучи, вони співпрацюватимуть між собою.

Фото: EPA/UPG

По-третє, суб’єктами злочину агресії з погляду трибуналу є не тільки Путін як глава держави, але й також військово-політичне керівництво Росії. Тобто видача ордера на арешт Путіна не вирішує питання відповідальності багатьох інших осіб, причетних до злочину агресії.

Вірогідніше за все, видача МКС ордера на арешт Путіна прискорить процес створення спеціального міжнародного трибуналу. До речі, до цього процесу можуть долучитися США, які не є стороною Римського статуту.

Ордер на арешт Путіна і його статус особи, підозрюваної у скоєнні воєнних злочинів, може призвести до руйнації легітимності Путіна як президента і в самій Росії, особливо з урахуванням того факту, що до президентських виборів у РФ залишається менш ніж рік. Тепер російське населення, якщо, звісно, дійде до голосування на президентських виборах, буде знати, що голосує за підозрюваного у скоєнні воєнних злочинів. Над своєю долею і перспективами задумаються і російські бізнесові та регіональні еліти. Навіть російські репресивні органи тепер будуть змушені замислитися, чиї злочинні накази вони мають виконувати і що на них чекає після втрати Путіним влади. 

Ну а з погляду правової еволюції людства ми можемо зробити загальний висновок: у боротьбі між порушником міжнародного права та самим міжнародним правом врешті-решт перемагає міжнародне право. І така перемога є лише питанням часу. 

Олександр МережкоОлександр Мережко, юрист-міжнародник, народний депутат ("Слуга народу")
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram