ГоловнаСвіт

Яким буде трибунал зі злочину російської агресії?

Завдяки нещодавно ухваленій резолюції Європейського парламенту та деяким іншим міжнародним документам ми вже зараз можемо описати основні риси майбутнього спеціального Міжнародного трибуналу зі злочину агресії. Спробую виділити основні ознаки цього трибуналу, який неодмінно стане новою і значущою віхою в розвитку міжнародного правосуддя.

Фото: facebook.com/InternationalCriminalCourt

По-перше, місцем створення і роботи трибуналу стане Гаага. Тому вже зараз можна говорити саме про Гаазький трибунал, на лаві підсудних якого рано чи пізно опиниться російське керівництво. Розташування Трибуналу має важливе символічне і логістичне значення, оскільки символізує спорідненість між цим новим міжнародним судовим органом і такими авторитетними міжнародними судами, як Міжнародний кримінальний суд і Міжнародний суд ООН, котрі також розташовані в Гаазі, яка є сьогодні своєрідною столицею міжнародного правосуддя.

По-друге, Трибунал буде тісно взаємодіяти з Міжнародним кримінальним судом (МКС). З одного боку, трибунал стане своєрідним доповненням до МКС, а з іншого – він не буде зазіхати на компетенцію МКС. Тобто зосередиться виключно на такому міжнародному злочині, як злочин агресії, тоді як МКС розслідуватиме інші міжнародні злочини, вчинені Росією на території України (воєнні злочини, злочини проти людяності та акти геноциду).

Взаємодія і співпраця між обома судовими установами буде проявлятися, зокрема, у використанні доказів, триманні під вартою осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, у використанні програми захисту свідків тощо. Тож Трибунал заповнить прогалину в міжнародній кримінальній юрисдикції.

Фото: facebook/Офіс Генерального прокурора

Важливо також те, що статут і діяльність Трибуналу базуватимуться на принципах МКС і на понятті агресії, яке зафіксоване в Римському статуті, а також міститься в міжнародному звичаєвому праві. До речі, в резолюції Європейського парламенту наголошено: Україні необхідно ратифікувати Римський статут, щоб стати повноправним членом МКС, що, можливо, прискорить процес ратифікації у Верховній Раді.

Водночас юрисдикція Трибуналу буде обмежуватися злочином агресії, який Росія вчинила проти України, починаючи з лютого 2014 року.

По-третє, суб’єктами злочину агресії є і сам Путін, і вище політичне та військове керівництво Росії. Крім того, суб’єктами цього злочину є також білоруський диктатор Лукашенко разом з військово-політичним керівництвом Білорусі, оскільки Білорусь є співучасником злочину агресії проти України.

Принципово важливим є й те, що на суб’єктів злочину агресії не буде поширюватися імунітет (ані персональний, ані функціональний). Найбільш вірогідно, Трибунал зможе розглядати справи і притягнути воєнних злочинців до відповідальності заочно (in absentia).

Шойгу, Путін та Герасимов
Фото: ЕРА/UPG
Шойгу, Путін та Герасимов

Стосовно імунітету: він не захистить і російську державну власність за кордоном. Ця власність може бути конфіскована і передана Україні як репарації за вчинений Росією злочин агресії.

По-четверте, в резолюції Європейського парламенту сказано, що бажано створювати Трибунал за допомогою ООН, тобто на підставі відповідної резолюції Генеральної Асамблеї ООН. Однак при цьому не виключено, що його створять на основі міжнародного договору за участі широкого кола держав. На моє глибоке переконання, не тільки країн ЄС, але й інших регіонів.

До створення і початку функціонування Трибуналу пропонують сформувати якомога швидше Офіс тимчасового прокурора, який у координації з прокуратурою України вже зараз почав би розслідування злочину агресії.

По-п’яте, майбутній статут Трибуналу, який базуватиметься на засадах відкритості і об’єктивності, включатиме також певні гарантії захисту прав людини для обвинувачених осіб, які випливають з Європейської конвенції прав людини та практики Європейського суду з прав людини.

По-шосте, гарантією незалежності Трибуналу є його фінансування державами та міжнародними організаціями, які підтримують його створення.

Засідання пленуму Європейського суду з прав людини
Фото: echr.coe.int
Засідання пленуму Європейського суду з прав людини

І останній політичний момент, пов’язаний зі створенням Трибуналу, полягає в тому, що сам факт його створення і функціонування, як відзначено в резолюції Європейського парламенту, стане потужним сигналом для світового співтовариства, для російських бізнесових і політичних еліт, а також для населення Росії, що без усунення від влади воєнних злочинців, починаючи з Путіна, не може бути й мови про нормалізацію відносин між РФ і Заходом, що означає прогрес деградації і занепад російської економіки. 

Цілком зрозуміло, що наразі вимальовуються лише загальні риси Трибуналу, але цього вже достатньо, щоб негайно розпочати роботу з його створення і втілити цю концепцію ще цього року. 

Олександр МережкоОлександр Мережко, юрист-міжнародник, народний депутат ("Слуга народу")
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram