ГоловнаСвіт

Британія, Японія та Італія спільно створять реактивний винищувач

Літак планують випустити до 2035 року. 

Британія, Японія та Італія спільно створять реактивний винищувач
Проєкт Tempest, що стане частиною нового винищувача
Фото: Defense Express

Японія, Велика Британія та Італія обʼєднають свої проєкти реактивних винищувачів наступного покоління. Це перше велике співробітництво Японії в оборонній сфері за межами США з часів завершення Другої світової війни, пише Reuters

Країни планують випустити вдосконалений фронтовий винищувач до 2035 року. У літаку обʼєднають британський проєкт Future Combat Air System, також відомий як Tempest, з японською програмою F-X. Спільний проєкт назвали повітряна програма Global Combat (GCAP)

На тлі вторгнення Росії в Україну та посилення військової активності Китаю навколо Японії та Тайваню угода може допомогти Токіо протистояти зростаючій військовій потужності свого більшого сусіда та надати Великій Британії більшу роль у сфері безпеки в регіоні, який є ключовим рушієм зростання глобальної економіки. 

"Ми прагнемо підтримувати заснований на правилах, вільний і відкритий міжнародний порядок, що є більш важливим, ніж будь-коли, у час, коли ці принципи заперечуються, а загрози та агресія зростають", – йдеться у спільній заяві лідерів трьох країн.

Британська BAE Systems PLC (BAES.L), японська Mitsubishi Heavy Industries (7011.T) та італійська Leonardo (LDOF.MI) очолять розробку літака, який матиме розширені цифрові можливості в області штучного інтелекту та кібервійни. 

Європейський виробник ракет MBDA також приєднається до проєкту разом із виробником авіоніки Mitsubishi Electric Corp. Над двигуном працюватимуть Rolls-Royce PLC, IHI Corp і Avio Aero. 

Інші країни можуть приєднатися до проєкту, заявила Британія, додавши, що винищувач, який замінить її Typhoon і доповнить парк F-35 Lightning, буде сумісний з винищувачами інших членів НАТО.

Нагадаємо, минулого тижня у США представили новий бомбардувальник, розробка якого роками трималася в секреті. Він може доставляти ядерне озброєння. 

Сучасне оснащення, згідно з заявою, робить його практично невидимим для ворожої протиповітряної оборони. 

Літак – перший із нового парку ядерних бомбардувальників-невидимок великої дальності для ВПС Сполучених Штатів. Може доставляти як звичайну, так і ядерну зброю по всьому світу, використовуючи можливості дозаправки паливом на велику дальність і в повітрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram