ГоловнаСвіт

Російського виробника титану “ВСМПО-Авісма” вилучено з нового пакету санкцій, – The Wall Street Journal

Компанія “Airbus SE” публічно закликала ЄС утриматися від заборони продажу російського титану.

Російського виробника титану “ВСМПО-Авісма” вилучено з нового пакету санкцій, – The Wall Street Journal
Фото: DONAT SOROKIN

Європейський Союз заблокував пропозицію накласти санкції на російську металургійну компанію “ВСМПО-Авісма” – найбільшого виробника титану.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на європейських дипломатів.

Так, Франція, яку підтримали Німеччина та Іспанія, заперечила проти цього кроку через побоювання, що Росія може у відповідь заблокувати постачання титану до ЄС. 

“Компанія є найважливішим постачальником титану для “Airbus SE” – найбільшого у світі виробника комерційних реактивних літаків. Компанія публічно закликала ЄС утриматися від заборони продажу російського титану”, – зазначає видання.

Зазначимо, Франція, Іспанія та Німеччина є акціонерами “Airbus”.

Спочатку “ВСМПО-Авісма” мали додати до списку російських оборонних компаній, які перебувають під санкціями. Підприємство постачає матеріали для виготовлення російських реактивних винищувачів, зокрема літаків, які брали участь у війні в Україні. “Авісма” частково належить російській оборонній компанії “Ростех”, яка виробляє зброю для російської армії. “Ростех” очолює підсанкційний олігарх Сергій Чемезов.

Європейські чиновники місяцями обговорювали можливість поширення чинних заборон на російські титан, паладій і нікель. Комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс у квітні заявив, що блок має диверсифікувати постачання цих продуктів з Росії.

За даними Airbus, на Росію припадає майже половина обсягу постачання титану аерокосмічній промисловості у всьому світу. Сама компанія купує близько 65% свого титану саме у “ВСМПО-Авісма” і заявляє, що титанові санкції “значно зашкодять усій аерокосмічній промисловості Європи”.

Згідно з даними Trade Data Monitor, титан є відносно невеликим джерелом доходу для російської економіки: у 2020 році його експорт склав 415 мільйонів доларів у порівнянні з 16 мільярдами доларів від експорту чавуну та сталі.

“Немає сенсу накладати санкції на Росію щодо титану, тому що для Росії це малий бізнес. Ті, проти кого ми будемо вводити санкції, – це ми самі”, – заявив виконавчий директор Airbus Гійом Форі.

Нагадаємо, країни Євросоюзу узгодили сьомий пакет санкцій проти Росії, впроваджуваних за її велике вторгнення в Україну.

Cеред санкцій у сьомому пакеті – золоте ембарго. Також передбачено новий експортний контроль, заморожування активів російського Сбербанку, санкції щодо понад пів сотні нових фізичних та юридичних осіб, зокрема, політиків, військових, олігархів та пропагандистів РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram