ГоловнаСвіт

У М'янмі за минулу добу вбили 8 протестувальників, ще четверо померли за ґратами

У місті Мяїнг поранили більш ніж 20 людей. 

Католицька монахиня стоїть на колінах перед поліцією М'янми, щоб захистити протестувальників
Фото: BBC
Католицька монахиня стоїть на колінах перед поліцією М'янми, щоб захистити протестувальників
У М'янмі під час протестів проти військового перевороту 11 березня вбили щонайменше 8 мітингарів, ще четверо померли за ґратами. 

Зокрема, у місті Мяїнг поліція застрелила 8 беззбройних протестувальників. Про це з посиланням на правозахисну групу Assistance Association for Political Prisoners пише CNN. Видання зазначає, що мешканці розміщували в соцмережах фото залитих кров'ю вулиць, на яких лежали тіла вбитих мітингарів. New York Times також пише про 8 загиблих і понад 20 поранених на вулицях Мяїнга. 

За даними Управління з прав людини ООН, щонайменше 80 (за даними NYT - 70) протестувальників загинули від початку масових акцій після захоплення влади 1 лютого. Сотні були поранені. Принаймні четверо із загиблих за останні дні є людьми, котрих заарештували під час протестів, зокрема і два члени партії "Національна ліга за демократію".

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, всі четверо померли за ґратами. Спецдоповідач ООН з прав людини у М'янмі Том Ендрюс поінформував, що кількість повідомлень вказує на те, що сили безпеки хунти "здійснюють акти вбивства, ув'язнень, переслідування та інші злочини у межах скоординованої кампанії, спрямованої проти цивільного населення". 

Нагадаємо, що після захоплення влади військовими 1 лютого в М'янмі не вщухають протести. Військові усунули від влади владну партію "Національна ліга за демократію" і заарештували лідерів країни. 

Приводом для перевороту стала запланована на 1 лютого інавгурація нового парламенту країни. Кандидати від владної партії НДЛ отримали 83% місць у парламенті. Відносини між військовими та політичним керівництвом країни загострилися після виборів, що відбулися в листопаді. Військові заявили, що партія вдалася до махінацій під час голосування. 

Після захоплення влади мешканці міст вийшли на багатотисячні протести. Силовики почали відкривати вогонь, першою загиблою стала 19-річна дівчина. Вона померла в лікарні після вогнепального поранення голови.

Деякі поліцейські М'янми вимушено втекли до прикордонного штату в Індії, адже не погодилися з наказом стріляти у протестувальників. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram