ГоловнаСвіт

Данія, Норвегія та Ісландія призупиняють щеплення вакциною AstraZeneca (оновлено)

Перед цим з'явилися повідомлення про утворення тромбів у деяких людей, що отримали щеплення.

Данія, Норвегія та Ісландія призупиняють щеплення вакциною AstraZeneca (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Данія припиняє на два тижні вакцинації від COVID-19 препаратом британсько-шведської компанії AstraZeneca. Про аналогічне рішення оголосили також в Норвегії та Ісландії. 

Про це повідомляє Internationale Radio France.

Такий запобіжний захід пояснили повідомленнями про утворення тромбів у деяких людей, що отримали щеплення. За інформацією Управління охорони здоров'я Данії, одна людина, у якої утворився тромб, померла.

Прямий зв'язок з отриманням щеплення поки не встановлений. Однак у відомстві заявили, що “зобов'язані реагувати на повідомлення про можливі серйозні побічні ефекти, які надходять як з Данії, так і з інших європейських країн”, - наводить Reuters слова директора Управління охорони здоров'я Сорена Брострома.

Слідом за Данією про рішення тимчасово призупинити вакцинацію AstraZeneca оголосили в Норвегії та Ісландії.

У бесіді з CNN помічник директора охорони здоров'я Ісландії К’яртан Н’ялссон, сказав, що, хоча в країні не було повідомлень про утворення у пацієнтів тромбів, регулятор очікує на рішення від Європейського агентства з лікарських засобів (EMA). 

“Зараз нас турбує відсутність даних”, - додав він.

Про заборону використання однієї з партій цієї вакцини оголосила 11 березня також Італія. Італійське агентство з лікарських засобів (Aifa) пояснило заборону “запобіжними заходами” після повідомлень про деякі серйозні побічні ефекти, які збігаються у часі з введенням доз з партії ABV2856 вакцини AstraZeneca.

Оновлення. В Австрії також призупинили вакцинацію однією з партій вакцини AstraZeneca, повідомляє Reuters.

Зазначається, що така міра носить запобіжний характер та пов’язана з інформацією про два інциденти, які виникли після щеплення вакциною AstraZeneca з однієї партії. 

Одна 49-річна жінка померла в результаті серйозних порушень згортання крові, у іншої 35-річної жінки розвинулася тромбоемболія легеневої артерії, вона наразі одужує. 

Обидві жінки - працівниці районної клініки Zwettl в провінції Нижня Австрія.

Федеральне управління з безпеки в охороні здоров'я (BASG) повідомило, що наразі не встановлений причинно-наслідковий зв'язок між цими інцидентами та щепленнями.

“В якості запобіжного заходу решту партії вакцини більше не застосовують у вакцинації”, - йдеться у повідомленні регулятора.

Представник AstraZeneca заявив про відсутність підтверджених серйозних побічних ефектів, пов'язаних з вакциною. Він також додав, що всі партії підлягають суворому і строгому контролю якості.

За його словами, випробування і реальний досвід показують, що вакцина безпечна і ефективна, і вона була схвалена для використання більш ніж в 50 країнах.

Як повідомляє Європейське агентство лікарських засобів (EMA), за час застосування вакцини AstraZeneca на території Євросоюзу, Норвегії та Ісландії повідомлялося тільки про 22 випадки тромбозу серед більш ніж 3 мільйонів людей, які отримали це щеплення.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я України зареєструвало вакцину проти COVID-19 Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування 22 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram