ГоловнаСвіт

Академія наук Білорусі прирівняла опитування аудиторії онлайн-ЗМІ до політичних

Згідно з КпАП, за проведення "нелегальних" політичних опитувань передбачений штраф.

Академія наук Білорусі прирівняла опитування аудиторії онлайн-ЗМІ до політичних
Фото: EPA/UPG

Академія наук Білорусі прирівняла опитування аудиторії онлайн-ЗМІ до політичних опитувань, для проведення яких потрібна спеціальна акредитація.

Про це повідомило видання "Наша нива".

Академія наук дійшла висновку, що інтернет-опитування ЗМІ щодо політичних уподобань їхньої аудиторії можуть вважатися "опитуваннями громадської думки про соціально-політичну ситуацію", а проводити такі опитування з 2012 року можна лише за наявності спеціальної акредитації.

Зазначається, що президента Білорусі Олександра Лукашенко вразили результати опитувань таких ЗМІ, як "Наша Нива", Tut.by, Onliner.by, Telegraf.by та інших інтернет-видань. На тлі майбутніх виборів президента Білорусі ці ЗМІ постаралися з'ясувати політичні переваги їхньої аудиторії за допомогою запитання про те, за кого були б їхні читачі готові віддати свій голос. У підсумку рейтинг Лукашенка виявився низьким.

Тепер на підставі експертного висновку Академії міністерство внутрішніх справ країни може оштрафувати будь-які сайти за проведення політичних опитувань. Згідно з КпАП Білорусі, за проведення "нелегальних" політичних опитувань на юридичних осіб може бути накладено штраф до 2700 рублів. У разі повторного порушення - від 540 до 5400 рублів.

Якщо опитування проводила фізична особа, наприклад, у соцмережі, то штраф за це порушення може становити до 540 рублів. Якщо порушник добровільно визнає себе винним, то штраф можуть скоротити до 13,5 рублів.

Нагадаємо, попередні вибори президента Лукашенко виграв з результатом 83,49%. Він є незмінним президентом Білорусі з 1994 року.

14 травня Лукашенко подав документи в Центрвиборчком для участі в чергових президентських виборах, які пройдуть у серпні. У разі перемоги це буде його шостий термін.

Раніше Лукашенко заявив, що жителі країни не готові до того, щоб президентом країни стала жінка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram