ГоловнаСвіт

У кількох містах Франції відбулися масові акції проти поліцейського насильства

Причиною протестів стали нові звіти про причини загибелі темношкірого Адама Траоре під час затримання у 2016 році.

Фото: twitter.com/TIM_7375

У кількох містах Франції пройшли масові акції проти поліцейського насильства. Причиною протестів стали нові звіти про причини смерті темношкірого хлопця Адама Траоре у 2016 році.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відзначається, що в Парижі, попри заборону масових заходів через пандемію коронавірусу, у демонстрації взяли участь понад 20 тис. осіб.

Паризька акція переросла в зіткнення з поліцією. Протестуючі кидали в правоохоронців пляшки та каміння, підпалювали сміттєві баки і велосипеди. Поліцейські у відповідь застосували сльозогінний газ і гумові кулі.

Масові протести пройшли в інших французьких містах – 2500 осіб зібралися в Ліллі, 1800 – у Марселі, 1200 учасників – у Ліоні.

Організатором акції є Асса Траоре – сестра загиблого. Тижнем раніше були оприлюднені два різні висновки судмедекспертів про причини загибелі Адама Траоре.

Дослідження, проведене на замовлення родичів загиблого, показало, що смерть наступила унаслідок удушення в результаті дій поліцейських. Інший же звіт про розтин назвав причиною смерті "серцевий набряк", пов'язаний із поганим станом здоров'я Траоре.

Як повідомлялося, Адам Траоре помер 19 липня 2016 роки дві години після того, як його затримали в комуні Бомон-сюр-Уаз під Парижем. Під час затримання троє жандармів придавили чоловіка зверху, через що йому не вистачало повітря. У жандармерію його доставили без свідомості. Траоре помер після безуспішних спроб лікарів реанімувати його.

Учасники мітингів у Франції проводили прямі паралелі з протестами в США через загибель афроамериканця Джорджа Флойда. Багато присутніх тримали в руках таблички з написом "Black lives matter" ("Життя чорних важливі"), а також із фразою "Я не можу дихати", яку повторював Флойд перед смертю.

Нагадаємо, 25 травня під час затримання в американському Міннеаполісі загинув афроамериканець Джордж Флойд. Поліція заарештувала його поруч із продуктовим магазином після повідомлення про те, що він розплатився фальшивою банкнотою. Поліцейський притиснув йому шию коліном, після чого Флойд задихнувся.

У ніч на 29 травня в місті посилилися народні протести й масові заворушення. Протестувальники розгромили великий торговий центр і спалили місцевий відділок поліції. У багатьох містах була введена комендантська година й задіяна Національна гвардія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram