ГоловнаСвіт

США відмовилися від участі в організації "зони безпеки" в Сирії

Туреччина погодилася на припинення вогню, щоб курди вивели війська з прикордонних територій.

США відмовилися від участі в організації "зони безпеки" в Сирії
Марк Эспер
Фото: newsader.com

Американські військові не будуть брати участь в організації так званої "зони безпеки" на півночі Сирії.

Про це заявив міністр оборони Марк Еспер, передає Голос Америки.

Міністр додав, що США "продовжують заплановане виведення "військ з північно-східної Сирії.

"Американські сухопутні війська не братимуть участі в організації зони безпеки; в той же час ми продовжуємо залишатися в контакті як з Туреччиною, так і з СДС", - сказав Еспер в бесіді з журналістами.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив 18 жовтня, що Анкара створить десяток спостережних постів на північному сході Сирії, підкресливши, що "зона безпеки" буде сягати далі, ніж це було передбачено під час зустрічі з представниками Білого дому під час укладення угоди про припинення вогню.

У результаті угоди, укладеної віцепрезидентом Майком Пенсом з Ердоганом за підсумками переговорів в Анкарі, вдалося домовитися про п'ятиденне припинення вогню, яке дозволить вивести курдський Союз демократичних сил (СДС) з турецької "зони безпеки".

У найближчі дні голова Пентагону відвідає Близький Схід і Брюссель, де він обговорить питання, що стосуються продовження боротьби з "Ісламською державою".

Як повідомляє високопоставлене джерело в Пентагоні, США будуть вести авіапатрулювання північно-східної Сирії для спостереження за в'язницями, в яких в ув'язненні перебувають бойовики "Ісламської держави".

Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на території Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робочої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччині і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram