ГоловнаСвіт

Пенс заявив, що Туреччина погодилася на перемир'я в Сирії

Американська делегація провела переговори з Ердоганом.

Пенс заявив, що Туреччина погодилася на перемир'я в Сирії
Фото: EPA/UPG

Віцепрезидент США Майк Пенс заявив, що Туреччина погодилася на припинення вогню в північній Сирії, на територіях, які контролюються курдами - союзниками Сполучених Штатів у боротьбі з тероризмом.

Про це Пенс сказав на пресконференції в Анкарі після переговорів з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом, передає Голос Америки.

"Турецька сторона припинить операцію "Джерело миру" на 120 годин, щоб дозволити вийти силам YPG з постраждалих районів у безпечну зону. Усі військові дії в рамках операції "Джерело миру" будуть припинені до повного виходу курдських військ, а сама операція завершиться, коли сили YPG завершать вихід", - цитує віцепрезидента США Аljazeera.

Пенс повідомив, що адміністрація США перебуває в контакті з силами SDF і сприятиме виведенню курдських сил, яке починається просто зараз.

Він додав, що США і Туреччина підтримують поразку ІДІЛ на півночі Сирії. На цьому етапі США вирішили не вводити подальших санкцій проти Туреччини за її військову операцію, передає ЄП.

Раніше Анкара заявляла, що бойові дії припиняться, тільки якщо курдські бійці складуть зброю і відступлять від кордону з Туреччиною. Нагадаємо, 9 жовтня Туреччина почала військову операцію на території Сирії проти сил самооборони сирійських курдів (YPG), які Анкара вважає союзником забороненої в Туреччині Курдської робітничої партії (КРП). За два дні до цього, 7 жовтня, США оголосили про виведення своїх військових з прикордонних районів Туреччини і Сирії, тим самим відкривши Анкарі шлях до наступу.

Світове співтовариство різко критикує дії Туреччини в Сирії і закликає припинити операцію. В Євросоюзі і США угруповання YPG також визнано терористичним, але очолюване ним об'єднання "Демократичні сили Сирії" (SDF) є важливим союзником Вашингтона в боротьбі з бойовиками "Ісламської держави".

За даними ЗМІ, Трамп порадив Ердогану "не бути дурнем" і сісти за стіл переговорів із сирійськими курдами. При цьому президент США нагадав лідеру Туреччини про санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram