ГоловнаСвіт

Туреччина й курди обмінялися звинуваченнями в порушенні режиму припинення вогню

Туреччина погрожує відновити військову операцію.

Туреччина й курди обмінялися звинуваченнями в порушенні режиму припинення вогню
Фото: middle-east-online.com

Уряд Туреччини звинуватив формування курдів у порушенні домовленості про припинення вогню в північній частині Сирії. Водночас сирійські правозахисники звинуватили в порушенні перемир'я Туреччину.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Міністерство оборони в Анкарі в суботу, 19 жовтня, повідомило, що турецькі війська в повному обсязі дотримуються укладеної 17 жовтня домовленості. Водночас, за даними турецького міністерства, "терористи" протягом півтори доби вчинили 14 нападів, зокрема 12 - з території прикордонного міста Рас аль-Айн.

У повідомленні наголошується, що напади були здійснені із застосуванням і легких, і важких озброєнь, серед іншого й ракет.

Тим часом сирійські правозахисники заявляють, що Туреччина продовжує повітряні нальоти на цілі в північній Сирії. Унаслідок бомбардування села Баб аль-Хейр загинули 14 мирних жителів, повідомила правозахисна організація "Сирійський наглядовий центр із прав людини" (SOHR).

За даними SOHR, у місті Рас аль-Айн відбулися сутички між турецькою армією та курдськими формуваннями з угруповання YPG. Кореспондент агентства AFP на турецькій стороні кордону також чув стрілянину й бачив клуби диму над Рас аль-Айном.  

Представник YPG назвав авіарейди та артобстріли з боку Туреччини порушенням угоди про припинення вогню. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив відновити військову операцію в північній частині Сирії, якщо бійці YPG так і не покинуть займаних рубежів, відповідно до укладеної домовленості.

17 жовтня Реджеп Ердоган після тривалих перемов з віцепрезидентом США Майком Пенсом погодився на п'ятиденне перемир'я, щоб дати формуванням YPG можливість покинути "зону безпеки" в північній Сирії. Турецький лідер також обіцяв цілковито зупинити військову операцію в тому разі, якщо всі бійці YPG покинуть 30-кілометрову смугу вздовж турецького кордону.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram