ГоловнаСвіт

У британському парламенті почалися дебати про вихід з Євросоюзу

Палата громад зібралася на екстрене засідання в суботу вперше за останні 37 років.

У британському парламенті почалися дебати про вихід з Євросоюзу
Фото: EPA/UPG

Парламент Великобританії зібрався в суботу, 19 жовтня, для вирішення подальшої долі угоди про вихід країни з Європейського Союзу. Це перше суботнє засідання парламенту з 1982 року, коли Аргентина вторглася на британські Фолклендські острови, передає Немецкая волна.

Перед початком дебатів прем'єр-міністр країни Борис Джонсон закликав членів парламенту підтримати угоду і "повернути країні контроль".

Щоб домогтися прийняття угоди, Джонсону необхідно заручитися підтримкою 320 членів парламенту. Зараз Консервативна партія і її партнер в парламенті Північноірландська Демократична юніоністська партія (DUP) мають лише 319 голосів. При цьому в DUP раніше вже заявили, що не підтримуватимуть досягнуту з Брюсселем угоду. Найбільша опозиційна Лейбористська партія також заявила, що голосуватиме проти угоди.

Нагадаємо, Лондон і Брюссель досягли домовленості за угодою про Brexit тільки два дні тому. Вона передбачає, що до кінця 2020 року умови торгівлі між Великою Британією та ЄС не зміняться. Після цього країна повинна вийти з європейського митного союзу, тоді як Північна Ірландія залишиться в загальному ринку з Євросоюзом.

Між Північною Ірландією і Великобританією буде створена митниця. Європейські товари будуть обкладатися британськими митами.

Щодо британських товарів, якщо вони призначені для продажу в ЄС, то мита будуть сплачуватися, якщо тільки для Північної Ірландії - ні. Кожні чотири роки парламент Північної Ірландії буде вирішувати чи продовжувати ці правила.

У вересні депутати нижньої палати британського парламенту прийняли закон, який блокує вихід Великобританії з Євросоюзу без угоди з Брюсселем. Закон передбачає перенесення терміну Brexit на 31 січня 2020 року, якщо домовленості з ЄС так і не вдасться досягти. Джонсон запевняв, що буде дотримуватися цього закону, проте неодноразово підкреслював, що Brexit відбудеться 31 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram