ГоловнаСвіт

Макрон заблокував вступ Албанії і Північної Македонії до Євросоюзу

Переговори з Тіраною і Скоп'є переносяться на початок 2020 року.

Макрон заблокував вступ Албанії і Північної Македонії до Євросоюзу
Фото: EPA/UPG

Глави держав і урядів країн-членів Євросоюзу не змогли досягти єдності в питанні початку переговорів про приєднання до ЄС Албанії та Північної Македонії. Під час саміту ЄС у п'ятницю, 18 жовтня, проти початку переговорного процесу з цими країнами виступив президент Франції Еммануель Макрон, передає DW.

Також протягом шестигодинної дискусії заперечення щодо початку переговорів саме з Албанією висловили Нідерланди і Данія.

Франція також наполягала на необхідності реформування процесу прийому нових членів до Євросоюзу.

У той же час Макрона розкритикувала німецький канцлер Ангела Меркель, яка висловила жаль і заявила, що саме зараз був підходящий момент для старту переговорів з Албанією і Північною Македонією.

Єврокомісар Йоганнес Ган звинуватив лідерів ЄС у невиконанні своїх обіцянок, а глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер назвав це рішення "серйозною історичною помилкою".

Передбачається, що початок переговорів з Тіраною і Скоп'є переноситься на початок 2020 року. Тему в черговий раз піднімуть на саміті ЄС в Загребі.

Нагадаємо, Північна Македонія є країною-кандидатом на вступ до ЄС з кінця 2005 року. Раніше початок переговорів блокувала Греція, поки в лютому 2019 країна змінила свою назву на Північна Македонія.

Албанія стала кандидатом в червні 2014 року. Єврокомісія раніше критикувала країну за повільну і неефективну судову систему і корупцію, але зараз бачить прогрес в боротьбі з нею.

У травні цього року Європейська Комісія рекомендувала країнам-членам Євросоюзу почати переговори з Північною Македонією та Албанією про їх вступ до блоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram