ГоловнаСвіт

Через заворушення, спричинені підвищенням цін на проїзд у метро, в Чилі ввели режим надзвичайного стану

Проти учасників протесту використовують водомети і сльозогінний газ.

Фото: EPA/UPG

Президент Чилі Себастьян Піньєра в ніч на суботу, 19 жовтня, оголосив режим надзвичайного стану в столиці країни Сантьяго і її околицях у зв'язку з заворушеннями, викликаними підвищенням цін на проїзд в метро. Про це пише агентство EFE.

"На вулиці виведено підрозділи армії і поліції, в той же час мови про введення комендантської години поки не йде. Затримано 180 осіб", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до чилійських законів, максимальний термін дії режиму надзвичайного стану - 15 днів. Потім він може бути продовжений на такий же час. На те, щоб збільшити термін комендантської години на більшу кількість днів, потрібна згода конгресу (парламенту країни).

Незважаючи на ситуацію, що складається, в уряді Чилі вже заявили, що планів перегляду тарифів на проїзд в метро немає.

Заворушення в Сантьяго почалися після підвищення ціни на проїзд в метро в години пік з 8:00 до 8:30 песо (1,17 долара США). Протягом усієї п'ятниці в декількох районах столиці відбулися зіткнення між протестувальниками та правоохоронцями. У різних частинах міста протестувальники будували барикади і билися з поліцейськими, які використовували проти них водомети і сльозогінний газ.

Фото: EPA/UPG

У ніч на суботу демонстранти підпалили будинок енергетичної компанії ENEL та відділення Банку Чилі в центрі столиці, а також кидали "коктейлі Молотова" на станціях метро.

За даними метрополітену, загалом були пошкоджені майже всі 164 станції, були знищені турнікети і ворота. Збиток оцінили в 700 тисяч доларів. Після цього робота метро, яке щодня перевозить близько трьох мільйонів пасажирів, була припинена.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram