ГоловнаСвіт

Після вибуху на полігоні в РФ у Біле море могли потрапити тонни токсичної речовини, - ЗМІ

Імовірно, вона розчиниться у воді за три-чотири тижні.

Після вибуху на полігоні в РФ у Біле море могли потрапити тонни токсичної речовини, - ЗМІ
Фото: kommersant.ru

Через вибух на військовому полігоні на півночі Росії в Архангельській області у води Білого моря могли потрапити тонни токсичної речовини гептил (компонент ракетного палива). Про це з посиланням на свої джерела повідомляє "Коммерсант".

У зв'язку з подією адміністрація морських портів західної Арктики на місяць закрила для вільного плавання район Двінської затоки Білого моря. За даними цивільних моряків, заборону наклали на вимогу військових.

"Як розповів «Коммерсанту» один із військових моряків, закриття акваторії, можливо, пов'язане із руйнуванням ракети, в результаті чого паливо - несиметричний диметилгідразин (гептил) - з'єдналося з окислювачем - і стався вибух. При цьому тонни цієї вкрай токсичної речовини могли опинитися у воді. Заборона на судноплавство в такому випадку пояснюється передусім необхідністю запобігти отруєнню місцевих жителів, для яких рибна ловля є традиційним промислом", - пише видання.

Крім того, військовим потрібен час, щоб без перешкод виявити і зібрати уцілілі фрагменти зруйнованої вибухом техніки для проведення експертиз, необхідних під час розслідування обставин НП.

Джерело "Комерсанта" також зазначило, що випадки падіння ракет у море фіксували й раніше, і щоразу накладалися обмеження на судноплавство в районі аварії на досить тривалий час. Суть у тому, що гептил розчиняється у воді до безпечної концентрації за три-чотири тижні.

Також видання повідомило, що Міноборони РФ засекретило подробиці катастрофи на північному морському полігоні.

Нагадаємо, 5 серпня в Красноярському краї Росії була пожежа на території військової частини, де розташовані склади з артилерійськими боєприпасами, які вибухали через це. У результаті пожежі отримали поранення місцеві жителі, найближче місто Ачинськ евакуювали.

6 серпня пожежу було ліквідовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram