ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У Черкасах біля Свято-Михайлівського храму виник конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ МП (доповнено)

Причиною конфлікту став перехід храму до Православної церкви України.

У Черкасах біля Свято-Михайлівського храму виник конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ МП (доповнено)
У Черкасах виник конфлікт між вірянами УПЦ МП та ПЦУ
Фото: Суспільне.Черкаси

У Черкасах біля Свято-Михайлівського собору виникла бійка між представниками ПЦУ та УПЦ МП. На місце довелося викликати поліцію.

Як пише Суспільне.Черкаси, причиною конфлікту став перехід храму до Православної церкви України. Радіо Свобода пише, що після сутички в храмі почалася служба українською мовою. 

Вранці прихильники УПЦ МП та митрополит Феодосій зачинилися у храмі і нікого туди не пускали. На місці події викликали поліцію та медиків. До них по допомогу вже звернулися кілька людей. Зокрема, потребували медичної допомоги жінка із перебинтованою головою та чоловік, якого, за словами вірян, забризкали перцевим балончиком.

Як повідомили у поліції, на місце події виїхала слідчо-оперативна група, щоб встановити повні обставини та забезпечити громадський порядок. 

Військовий капелан Володимир Педько раніше зазначив, що голосування громади про перехід до Православної церкви України відбулося раніше та юридично оформлене.

Старший військовий капелан отець Назарій розповів, чому, на його думку, важливо, щоб цей храм перейшов у підпорядкування ПЦУ.

"Російська православна церква окупувала територію Свято-Михайлівського собору і лицемірно називається Українською церквою. Але по факту ми чули їхні служби, де вони вже поминають патріарха Кіріла, не моляться за українське військо. Це якраз той храм, який будували черкащани, владика Софроній, який був великим патріотом, але, на жаль, не дожив до того часу, коли зміг перейти до Православної Церкви України, він цього дуже чекав. Тому сьогодні це зробили. Треба звільняти всю Україну від російської окупації і духовної російської окупації", – прокоментував капелан. 

У Нацполіції відреагували на подію і повідомили, що вже документують обставини конфлікту біля Свято-Михайлівського собору

"До поліції надійшла інформація про скупчення людей на території храму. Правоохоронці прибули на місце події з метою забезпечення громадського порядку, документування правопорушення та встановлення усіх учасників інциденту. На місці працюють слідчо-оперативні групи", – йдеться у повідомленні. 

Міський голова Черкас Анатолій Бондаренко у фейсбуці закликав мешканців міста прийти до храму і висловити свою думку.

"Запрошую громаду міста Черкаси висловити свою думку стосовно існування московської церкви в нашому місті, запрошую всіх прийти і помолитися за Збройні Сили України і за здоров'я наших воїнів українською мовою у найбільшому храмі в центрі України. Ми, як влада, не втручалися в цей процес, громада добровільно перейшла до ПЦУ, але там уже відбувається щось... неправомірне. Тому запрошую ще раз підтвердити свою волю, прийти і підтвердити волю громади", – сказав він. 

Згодом у поліції повідомили, що за фактом хуліганства у Свято-Михайлівському соборі розпочали кримінальне провадження.

Як з’ясували поліцейські, група осіб вчинила хуліганські дії на території та всередині храму, у результаті чого кільком громадянам завдано тілесних ушкоджень.

"Поліцейські негайно прибули на місце, опитали учасників конфлікту. Наразі правоохоронці встановлюють свідків та очевидців інциденту, а також вивчають відеозаписи, оприлюднені в соцмережах", – йдеться у повідомленні. 

Поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження через хуліганство
Фото: Поліція Черкащини
Поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження через хуліганство
Поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження через хуліганство
Фото: Поліція Черкащини
Поліція Черкащини розпочала кримінальне провадження через хуліганство

Усі обставини події встановлюють слідчі Черкаського районного управління поліції у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство). Максимальне покарання, яке може загрожувати за санкцією статті — позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Слідчі дії тривають.

У Черкасах біля Свято-Михайлівського храму виник конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ МП
Фото: Поліція Черкащини
У Черкасах біля Свято-Михайлівського храму виник конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ МП

Керівником Черкаської єпархії УПЦ (МП) є митрополит Черкаський і Канівський Феодосій. Минулого року йому повідомили вже три підозри -– за розпалювання міжрелігійної ворожнечі та заперечення збройної агресії Росії.Також у лютому 2024 він отримав вже четверту підозру.

Згідно із проведеними опитуваннями, 80% українців підтримують закон про заборону УПЦ (МП). 

  • Верховна Рада заборонила діяльність пов'язаних з РПЦ релігійних організацій у серпні цього року. 
  • Ухвалений законопроєкт встановлює обмеження релігійним організаціям на зв’язки з РПЦ, діяльність якої в Україні забороняється, визначає, що саме розуміється під такими зв’язками, надає строк, впродовж якого українські організації мають позбутись цих зв’язків - дев'ять місяців. Також документ визначає порядок державного нагляду за дотриманням цієї вимоги, надає державним органам повноваження стосовно взаємодії з релігійними організаціями, які самостійно не змогли або не захотіли виконати вимоги закону.
  • 1 грудня 2022 Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram