ГоловнаСуспільствоЖиття

Польські фермери анонсували блокування КПП "Дорогуськ-Яготин"

Страйк мають розпочати 9 січня об 11.00, попередньо він триватиме до 9 березня. 

Польські фермери анонсували блокування КПП "Дорогуськ-Яготин"
Польські фермери блокують вулицю під час протесту в Щецині, 3 квітня 2023 року.
Фото: EPA/UPG

Польські фермери анонсували страйки і блокування як мінімум одного пункту пропуску на кордоні із Україною із 11.00 9 лютого. Йдеться про КПП "Дорогуськ-Яготин". Інформацію щодо інших пунктів уточнюють.

Про таке повідомили у Державній митній службі.

"Наразі польські митники поінформували про те, що блокування пункту пропуску «Дорогуськ - Ягодин» має розпочатися об 11:00 год. за київським часом 9 лютого із використанням сільськогосподарської техніки. Акція протесту погоджена місцевою владою до 9 березня 2024 року", – зазначили митники.

Також додали, що протестувальники мають намір здійснювати пропуск всіх автобусів та по 1 вантажному транспортному засобу в обох напрямках протягом години. Також буде здійснюватися безперешкодний пропуск гуманітарної допомоги та цистерн з паливом на вʼїзд в Україну. 

Щодо інших пунктів пропуску на кордоні з Польщею, інформація зʼясовується, для цього заплановані зустрічі з представниками польської митної адміністрації.

"Після отримання офіційного підтвердження блокування польсько-українського кордону додатково поінформуємо про ситуацію у пунктах пропуску", – зазначили у Державній митній службі. 

  • Страйк польських перевізників почався 6 листопада. Рух вантажного транспорту заблокували у напрямку пунктів пропуску "Ягодин-Дорохуськ", "Краківець-Корчова" та "Рава-Руська-Хребене". Серед основних вимог було повернення до системи видачі дозволів для роботи в Євросоюзі українським перевізникам.
  • 18 грудня польські перевізники відновили протести на найбільшому пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ" українсько-польського кордону. До них приєдналися фермери. Очікують, що акція триватиме кілька місяців. Тим часом ще з 6 листопада польські підприємці протестують перед прикордонними переходами "Гребенне — Рава-Руська" і "Краківець — Корчова".
  • 15 січня стало відомо, що міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини і Угорщини направили до Єврокомісії лист із проханням запровадити ввізне мито на українське зерно.
  • Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський у листі до єврокомісара з питань торгівлі заявив, що він "категорично проти" розширення вільної торгівлі ЄС з Україною. Він наголосив, що проблеми з надмірним імпортом стосуються не лише зернових, але "також цукру, м'яса птиці, яєць, м'яких фруктів (особливо замороженої малини) і яблучного концентрату". А у відкритому листі єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн та віцепрезиденту ЄК з питань торгівлі Валдісу Домбровскісу ідеться про ризик нової кризи, яку може спровокувати "надмірний агроімпорт" з України в ЄС.
  • Новий прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск під час візиту до України запевнив, що Україна та Польща знайдуть вигідний для сільгоспвиробників обох країн вихід.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram