ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Що там грип? Відповіді на питання про хворобу й вакцинацію від неї

Зима близько, а значить і сезон грипу не за горами. Традиційно захворюваність на грип зростає в жовтні й сягає свого піку між груднем і лютим.

За даними Центру громадського здоров'я (ЦГЗ), інтенсивний показник захворюваності на ГРВІ, включно з COVID-19, наразі становить 349,5 на 100 000 населення, що на 27,7% менше від епідемічного порога, розрахованого для України. 

Про грип, його ризики, щеплення й епідеміологічні очікування ми поговорили з дитячим інфекціоністом, головою Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федором Лапієм.

Федір Лапій
Фото: facebook/Федір Лапій
Федір Лапій

Чи можна спрогнозувати сезон грипу?

«Прогнозування грипу така сама невдячна справа, як і прогнозування війни. «Восени і курчата курми будуть. А з грипом усе навпаки», - каже лікар.  Єдине, що можна сказати, що грип буде, як і наша перемога у війні. Як курчат восени рахують, так і про сезон грипу можна буде сказати як він мине.

«Прогноз щодо вірусів грипу робить не Міністерство охорони здоров'я, а спеціальний комітет Всесвітньої організації охорони здоров'я, окремо для Північної й окремо для Південної півкулі. Для Північної півкулі комітет надає прогноз десь у лютому, на початку року, враховуючи ті віруси грипу, які циркулювали в Південній півкулі, та спираючись на дані попередніх років», — каже лікар.

Як тоді досягають ефективності вакцин?

Важко передбачити конкретний домінантний вірус. Але можна розрахувати декілька панівних.  Передбачити можливо так звані домінуючі віруси грипу, віруси, що будуть панувати в наступному епідсезоні.

«Коли ЗМІ з посиланням на МОЗ видають заголовки "Цього сезону грипу будуть циркулювати отакі віруси...", то подають інформацію дещо спотворено. Річ у тім, що під час епідсезону може циркулювати один з трьох–чотирьох вірусів грипу або більш як чотири — п'ять, шість, сім тощо. Але певні можуть бути поширенішими, от саме їх і включають у щорічну вакцину проти грипу. І вона захищатиме від них».

Фото: EPA/UPG

Прогноз окремо роблять для тривалентної та чотиривалентної вакцин. Тривалентна — це від трьох вірусів грипу: два віруси грипу А й один грипу В. Чотиривалентна — від чотирьох: по два віруси грипу А й В. - Іншими словами — проти тих самих трьох вірусів та додатково від четвертого, другого вірусу грипу В.

Саме через складнощі в прогнозуванні вакцина оточена міфами. 

Міфи про вакцинацію від грипу

Якщо я вакцинувався, а вакцина не працює, то вакцина неефективна. Це не так. Щоб не зачепитися за гачок цього міфу, варто зрозуміти принцип роботи вакцини. Як уже зазначали, декілька вірусів грипу циркулюють протягом сезону. Проте захищає вакцина від найпоширеніших, що значно знижує ризики захворіти або важко перенести хворобу. І тут ми переходимо до наступного міфу:

Грип — це несерйозне захворювання, тож і щеплюватися від нього не треба. Щороку у світі 650 000 людей помирають від грипу. І це лише підтверджені випадки смерті від грипу. Але смертей більше, бо в статистику не потрапляють смерті від ускладнень грипу - інсульту, інфаркту.  Також грип небезпечний своїми ускладненнями: вушні інфекції, пневмонія, запалення серця та мозку тощо.

Фото: EPA/UPG

Це трапляється навіть з дорослими людьми. В особливій групі ризику: діти до 5 років, вагітні жінки, люди з хронічними захворюваннями, як, наприклад, діабет чи астма тощо.

Через вакцину проти грипу я захворію на грип. Це неможливо. Вакцина містить розщеплений вірус, який не може спричинити справжнє захворювання. Якщо після щеплення ви відчуваєте себе недобре, маєте невелике підвищення температури, біль у місці уколу тощо, то це нормальна відповідь організму на вакцинацію. І не більше. 

Вагітних не можна щеплювати від грипу. Вагітні мають дуже високі ризики важко перенести хворобу, потрапити в лікарню чи навіть померти. Інактивована вакцина проти грипу безпечна на будь-якому етапі вагітності.

Чи можемо ми переносити грип важче після років карантинних заходів?

Такі думки лунали після того, як лікарі й науковці фіксували дуже низькі рівні захворюваності на грип протягом двох сезонів. Як каже Федір Лапій, ми дійсно «прогуляли» два епідсезони грипу. 

«Грип — хвороба, збудник якої передається від людини до людини. І суворі карантинні заходи не дозволяли збуднику грипу поширюватися. А часто передача відбувається в дитячих колективах», — наголошує лікар.

В Україні в епідеміологічні процеси втрутилася ще й повномасштабна війна, вона також не дозволила організувати нормальний навчальний процес. Плюс багато дітей виїхали з України.

Тож минулий сезон — 2022/2023 років — також не був багатий на грип. У результаті маємо накопичення людей, у першу чергу дітей, які не хворіли на грип.

Фото: Макс Левін

«Якщо діти і далі вчитимуться офлайн — а таке бажання в суспільства й Міністерства освіти є, — то цього сезону ми очікуємо збільшення випадків грипу. Також не забуваймо, що діти в зоні ризику важкої хвороби та смерті. Особливо діти до 5 років», — додає інфекціоніст.

У підсумку

  • Сезону грипу цього року очно бути: офлайнове навчання і скасування карантинних заходів точно підвищують його шанси;

  • наскільки важким буде цей сезон, перебачити складно;

  • щеплення знижує ваші ризики важко захворіти й померти. Щепити можна протягом усього сезону грипу, тобто до весни. Але що раніше — то краще;

  • в Україну завезли 250 000 доз вакцин проти грипу. Їх розподілять по аптеках і викуплять приватні медичні заклади, щоб пропонувати пацієнтам;

  • також 60 000 доз нададуть як гуманітарну допомогу — їх пропонують групам ризику безкоштовно. Запитайте в сімейного лікаря, чи можете претендувати на безоплатну вакцину. 

Вакцинуйтеся, бережіть себе й без зволікань звертайтеся до лікарів, якщо симптоми хвороби турбують вас.

Наталія БушковськаНаталія Бушковська, журналістка, викладачка іноземних мов
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram