ГоловнаСуспільствоВійна

CNN: Росія вербує громадян Куби на війну оголошеннями в Facebook про роботу кухарями та будівельниками

Сотні кубинців пішли воювати в обмін на обіцянки російського громадянства і зарплату в $2000. 

CNN: Росія вербує громадян Куби на війну оголошеннями в Facebook про роботу кухарями та будівельниками
Фото: middleest24.com

Участь у війні Росії проти України на стороні ворога беруть сотні громадян Куби. Вони пішли на війну в обмін на обіцянки грошей та російського громадянства, повідомляє CNN. Журналісти поспілкувалися з членами родин кубинців, які пішли воювати. 

Чоловік, імʼя якого журналісти змінили на Міґель, поїхав до Росії в липні і незабаром після цього його кинули на передову. Матір найманця Сесілія сказала, що боїться репресій росіян проти її сина, і попросила використовувати псевдоніми. 

Міґеля завербували після того, як він відгукнувся на оголошення в Facebook із пропозицією роботи в Росії для кухарів та будівельників. Після цього з ним через WhatsApp звʼязалися дві жінки. 

"Сесілія сказала, що почула деякі дзвінки, і одна з жінок розмовляла іспанською з російським акцентом, а друга жінка явно була кубинкою", – зазначили журналісти. 

Уже за тиждень Міґель підписав контракт щодо робіт з відновлення пошкодженої під час війни інфраструктури, і жінки надіслали йому квиток на літак із Варадеро до Москви. Мігель сказав матері, що на борту літака бачив десятки інших молодих чоловіків призовного віку, яких завербували, включно з двома далекими братами, які також збиралися взяти участь у воєнних діях Росії.

Спершу чоловік говорив матері, що він порядку, і фотографував їжу, якою його годували. Але під час одного з телефонних дзвінків він уже був поголений і вбраний у військову форму. Міґель сказав матері, що хоче додому. 

"Він сказав, що бачив поранених. Що в лікарню люди надійшли без рук і ніг. Він не звик це бачити", – сказала його мати. 

Мігель скаржився на хвороби, щоб уникнути бойових дій, але росіяни не прийняли його виправдань. Востаннє, коли Мігель розмовляв зі своєю мамою у вересні, він сказав, що російські офіцери відібрали його телефон в якості покарання і що йому довелося підкупити одного з них, щоб мати можливість їй зателефонувати. Чоловік сказав, що його кинули на передову. 

"Вони там, щоб прикривати російські війська. Вони – гарматне м’ясо", – сказала жінка. 

Нагадаємо, на початку вересня на Кубі заарештували 17 осіб, підозрюваних у вербуванні найманців на війну проти України. До того в МЗС Куби повідомляли, що працюють над ліквідацією мережі вербування кубинців на війну. Найманців набирали не лише серед кубинців, які живуть в Росії, а й серед тих, хто живе вдома на острові. 

Відкрите вербування загрожує погіршенням відносин між Росією та її давнім союзником в холодній війні. Куба від початку повномасштабного вторгнення повторювала кремлівську пропаганду про "війдповідальність" НАТО з війну в Україні. РФ тим часом відправила Кубі більше сирої нафти і обіцяла збільшення інвестицій. 

Кубинський посол у РФ говорив, що його країна не проти "законної" участі у війні проти України, але міністр закордонних справ Умані Бруно Родрігес Паррілья знову виступив із заявою про те, що громадянам Куби за жодних обставин не дозволяється воювати за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram