ГоловнаСуспільствоВійна

Спецпредставник ЄС з питань санкцій зосередиться на боротьбі з їх обходом

Кілька країн блоку підштовхнули Єврокомісію до зміни фокусу з ухвалення нових санкцій проти Росії на виконання існуючих. 

Спецпредставник ЄС з питань санкцій зосередиться на боротьбі з їх обходом
Девід О’Салліван
Фото: ireland.representation.ec.europa.eu

Спеціальний представник Євросоюзу з питань санкцій Девід О’Салліван планує зосередитися на їх реалізації та боротьбі з обходом обмежень. Про це він заявив Politico.

Після ухвалення 10 пакетів санкцій проти Росії кілька країн ЄС підштовхнули Єврокомісію до зміни фокусу з ухвалення нових санкцій проти Росії на виконання існуючих. Це буде ключовою відповідальністю О'Саллівана.

“Минулий рік продемонстрував рішучість ЄС і наших партнерів відстоювати те, що є правильним попри ціну. Але він також показав, що в деяких аспектах нам потрібно структурно пристосуватися”, – сказав О’Салліван. 

За його словами, швидке ухвалення 10 пакетів санкцій стало величезним досягненням. “Зараз моя роль полягає в тому, щоб забезпечити їх ефективне впровадження, а не обхід через треті країни”, – зазначив спецпредставник ЄС.

Роль О’Саллівана має вирішальне значення в стратегії ЄС щодо запобігання отримання Росією ключових технологій і доходів для фінансування війни РФ проти України.

Колишній генеральний секретар Єврокомісії та посол ЄС у США заявив, що вже контактував із країнами, які Росія може використовувати для обходу санкцій.

“Життєво важливою є співпраця та участь у діалозі з третіми країнами, які можуть бути використані як платформа для обходу. Я вже розпочав свою роботу, відвідавши Об’єднані Арабські Емірати разом зі своїми колегами зі США та Великобританії. Готуються подальші візити”, – зазначив О’Салліван.

Застосування санкцій є відповідальністю країн ЄС, а це означає, що О'Саллівану також доведеться розглянути розбіжності всередині блоку, що є чутливим питанням для багатьох столиць блоку. О’Салліван сказав, що зараз працює з країнами та партнерами ЄС, щоб подолати “обмеження” з точки зору “часу та ресурсів” для боротьби з обходом.

Нагадаємо, 25 лютого Європейський Союз ухвалив десятий пакет санкцій проти РФ. До списку внесено 121 фізичну та юридичну особи і включено подальші заборони на експорт на суму понад 11 мільярдів євро. Обмеження посилюють примусові заходи та заходи протидії обходу, включаючи нове зобов’язання звітувати про активи російського Центрального банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram