ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Діти стали частіше хворіти на ковід. Чи дійсно це так, і що робити батькам?

Діти все ще рідше, ніж дорослі, хворіють на ковід, а якщо і хворіють, то переважно безсимптомно або легко. Однак останнім часом разом із загальним зростанням кількості недужих збільшується і число дітей, яких госпіталізують з коронавірусом. Наприклад, за даними РНБОУ, у лікарнях, що надають допомогу дітям з ковідом, зайнято половину виділених ліжок (станом на 26 січня). Для порівняння — у жовтні 2021 року, під час пікової активності дельти, максимум було зайнято 34% ліжок у дитячих лікарнях.

Чи справді вірус почав більше вражати дітей? Як діяти батькам? Чи допоможе вакцинація? Зʼясовуємо на LB.ua.

Фото: Перше територіальне медичне об'єднання міста Львова

У пʼятницю, 21 січня, до Дитячої лікарні Першого територіального медичного обʼєднання Львова госпіталізували тритижневе немовля з ковідом. Наразі тут це найменший пацієнт з коронавірусом.

— У дитини була гарячка, млявість, малюк відмовлявся від грудей, — коментує лікарка-педіатр Тетяна Маланчук. — У родині була хвора старша дитина, мама звернулася за допомогою. Дитина потребувала госпіталізації, провела в реанімаційному відділенні дві доби, на ШВЛ не перебувала. У неділю лікарі перевели немовля до діагностично-ізоляційного відділення. 

До минулого тижня дітей з коронавірусом у Львові приймав лише Охматдит, де було виділено 120 ліжок. 18 січня в Дитячій лікарні Першого ТМО Львова відкрили резервне відділення на 30 ліжок. І поінформували, що за потреби зможуть розгорнути ще 70 ліжок. Станом на 26 січня в ковідному відділенні перебувають 70 дітей, за останню добу госпіталізували 24 дитини.

Наразі у Львівській області госпіталізовано 143 дитини, з яких 121 має підтверджений діагноз, а решта з підозрою на ковід, за даними РНБОУ. Це вже втричі більше від госпіталізацій серед дітей на піку осінньої хвилі. Загалом в Україні на 26 січня ушпиталили 1897 дітей, що також перевищує осінні показники. 

Фото: РНБО

— Симптоми, з якими до нас потрапляють діти, майже нічим не відрізняються від проявів звичайного ГРВІ, — пояснює керівниця Центру педіатрії Дитячої лікарні Першого ТМО Львова Ірина Бережна. — Тобто це підвищена температура тіла, загальна слабкість, набряки верхніх дихальних шляхів, кашель. Як специфічні прояви можуть бути сиплий голос і різкий біль у горлі. Також можуть бути блювота або розріджені випорожнення. Перебіг хвороби у дітей від перебігу хвороби в дорослих не відрізняється також. Єдине, що для дітей не характерний розвиток пневмонії. Так, ми використовуємо кисень у лікувальних цілях, але при цьому діти не кисневозалежні. Наразі також у нас немає жодного пацієнта серед дітей, що перебував би на ШВЛ.

Ірина Бережна зазначає, що омікрон має свої особливості. По-перше, він більш заразний. Тобто якщо раніше в родині могла хворіти на ковід одна людина, то зараз, з великою ймовірністю, заразяться усі члени сімʼї. По-друге, омікрон має короткий інкубаційний період, тобто симптоми захворювання можуть проявлятися протягом доби з моменту зараження. Крім того, на відміну від попередніх варіантів, омікрон вражає людей будь-яких вікових груп, у тому числі немовлят до року.

Cхожа ситуація із захворюваністю серед дітей у багатьох країнах. Наприклад, у Великобританії зросла кількість немовлят, які потрапляють до лікарень з ковідом. При цьому якщо в попередніх хвилях серед госпіталізованих дітей було лише 30% немовлят, то з поширенням омікрону цей показник зріс до 47%. Британські медики заспокоюють — діти переносять хворобу легше, ніж за попередніх хвиль, і менше потребують кисневої підтримки. Більшість із них мають лихоманку та кашель. Також середня тривалість перебування немовлят з ковідом у лікарнях скоротилася за цієї хвилі з семи днів до двох.

Медики Тернопільської міської дитячої лікарні надають допомогу дитині, хворій на коронавірус
Фото: facebook/Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом
Медики Тернопільської міської дитячої лікарні надають допомогу дитині, хворій на коронавірус

Британські медики пояснюють зростання кількості немовлят, хворих на ковід, таким чином. По-перше, ймовірно, молодші діти більше хворіють, оскільки ця вікова група не має поки що доступу до щеплень (у Великобританії вакцинують дітей з 12 років. — Авт.). А оскільки загалом омікрон заразніший і охоплює ширше коло людей, ніж попередній варіант вірусу, відповідно й більшає інфікованих дітей. 

По-друге, британські медики припускають, що омікрон більшою мірою б'є саме по верхніх дихальних шляхах, а не легенях. І власне тому, що в дітей верхні дихальні шляхи вразливіші до інфекцій, ніж у дорослих, це може сприяти швидшому зараженню, ніж під час попередніх хвиль.

Центр контролю та профілактики інфекційних захворювань США також повідомляв про збільшення кількості госпіталізацій серед дітей до чотирьох років порівняно з попередніми хвилями. Експерти припускали, що зростання госпіталізацій серед маленьких дітей може бути повʼязане із загальним зростанням кількості хворих на ковід. Однак воно спостерігається лише у віковій групі дітей до чотирьох років, які не підлягають вакцинації, оскільки у США дітей щеплюють з пʼяти років (поки що показники імунізації доволі низькі — лише 16% вакцинованих дітей від 5 до 11 років станом на 1 січня 2022. – Авт.).

Фото: EPA/UPG

Як і британські, американські медики схиляються до припущення, що омікрон легше вражає верхні дихальні шляхи дітей, оскільки він заразніший, а діти більш вразливі до таких інфекцій. Водночас медики та експерти стверджують, що перебіг хвороби в дітей переважно легкий. 

— У більшості випадків ковідна інфекція в дітей може лікуватися амбулаторно, — говорить Ірина Бережна. — Коли є звичайний кашель, стан дитини загалом не порушений, батьки мають бути на звʼязку із сімейним лікарем і лікувати ковід як звичайну вірусну інфекцію. Але геть легковажити не варто. Звернути увагу слід, наприклад, на ознаки дихальної недостатності. Як це помітити? Дитина може стати блідою, зʼявиться часте дихання, навіть трохи стогнуче, може проявитися синюшність. Це показання для виклику швидкої та госпіталізації. Також показанням може бути вік — що менша дитинка, то більш загрозливе протікання ковіду в неї може бути. Діти до місяця обовʼязково госпіталізуються. Так само, незалежно від важкості стану, госпіталізують дітей, які мають супутні патології. 

Лікарка додає, що в разі госпіталізації з дітьми до шести років в лікарні можуть перебувати батьки або інші родичі, якщо батьки, скажімо, також захворіли.

Фото: facebook/Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом

Є також окремі рекомендації UNICEF, які стосуються ковіду та немовлят. Зокрема, експерти радять не переривати грудне вигодовування навіть у разі інфікування мами, але уникати чхання чи кашляння на дитину. Якщо ж стан матері погіршується, то годування грудьми можна перервати і відновити після одужання. Більше рекомендацій можна переглянути у брошурі за посиланням.

Щодо вакцинації, то наразі в Україні вакцинують дітей з 12 років. Дітям 12-13 років для щеплення необхідна згода батьків або опікунів. У пункті щеплення необхідно зі собою мати такі документи: свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років). За даними НСЗУ, з 2,4 мільйона пацієнтів віком від 12 до 17 років лише 3,3% повністю вакциновані. Про розширення доступу до вакцинації для молодших дітей поки що не йдеться. 

Вакцинальна кампанія в Україні націлена першочергово на людей з груп ризику та осіб похилого віку. Адже зараз уже відомо, що невакциновані дорослі, які хворіють на омікрон, мають такі самі симптоми, як і від оригінального вірусу. Тим часом вакцинація дітей молодшого віку могла б бути корисною: наприклад, діти все ще можуть хворіти безсимптомно і передавати вірус старшим родичам, а вакцинація сповільнює поширення вірусу. Також вакцинація була б корисною дітям із супутніми захворюваннями. Наприклад, діти з онкологією все ж переносять ковід із тяжчими симптомами.

Фото: EPA/UPG

Водночас доки виробники перевіряють безпечність й ефективність вакцин для дітей, а експерти визначають доцільність масової вакцинації неповнолітніх окремо в кожній країні, важливо розуміти, що боротьба з ковідом залежить не лише від вакцинації. Особливо враховуючи те, що діти хворіють переважно легко. Стратегія боротьби з ковідом передбачає, наприклад, покращену вентиляцію та фільтрацію повітря, чисті вбиральні з милом у школах і садочках, якісне харчування, доступ до антисептичних засобів та одноразових масок тощо. Це те, що можна забезпечити дітям, не чекаючи на вакцини.

Настя ІванцівНастя Іванців, Журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram