ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Вчені визначили вік кита, скелет якого знайшли біля станції "Академік Вернадський"

"Він помер у сьомому столітті, в епоху вікінгів та цивілізації майя".

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Вчені встановили вік кита, рештки якого українські полярники знайшли на острові Расмуссен неподалік станції "Академік Вернадський".

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

"Нарешті вчені НАНЦ отримали результати радіовуглецевого аналізу зразків, зробленого в лабораторії у Познані, Польща. Завдяки цьому дослідженню було визначено вік залишків кита: він становить 1350 років (плюс/мінус 30 років)! Тільки уявіть: це означає, що він помер у сьомому столітті, в епоху вікінгів та цивілізації майя, за три сторіччя до княгині Ольги і князя Володимира", - сказано в повідомленні.

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Щодо виду, то вчені визначили, що це синій кит – найбільший кит і взагалі тварина в світі. За довжиною щелепи встановлено, що цей кит був завдовжки щонайменше 26 метрів. Він належав до південного (антарктичного) підвиду – це найбільший підвид серед синіх китів.

На думку українських вчених, це відкриття має надзвичайне значення, оскільки загалом у музеях світу є лише кілька десятків скелетів синіх китів, і більшість із них належать іншому підвиду.

У НАНЦ зазначають, що внаслідок китобійного промислу до 1960-х синій кит був практично повністю винищений. З 1963 року вид перебуває під охороною, але через незаконний (зокрема, радянський та японський) промисел відновлення популяції не відбувалося. На середину 1980-х, за даними міжнародної китобійної комісії, в світі залишалося не більше 200-1400 особин.

Раніше повідомляли, що українські полярники в Антарктиді виготовлятимуть сувеніри з накопиченого там пластику.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram