ГоловнаСуспільствоПодії

Двоє обвинувачених у справах Майдану можуть вийти на волю (оновлено)

В Офісі генпрокурора заявили, що "можливості процесуального реагування прокурорів наразі вичерпані".

Двоє обвинувачених у справах Майдану можуть вийти на волю (оновлено)
Фото: Адвокатська дорадча група Facebook

Обвинувачені у викраденні активістів Євромайдану Ігора Луценка та Юрія Вербицького і вбивстві останнього можуть вийти на свободу вже 7 серпня. Саме завтра у Івана Новотного та Сергія Мислового спливає запобіжний захід, повідомила в Facebook адвокатка Євгенія Закревська.

21 липня Білоцерківський суд змінив підсудність у провадженні, яку вже до того визначив апеляційний суд. Тепер, після повернення справи до них, дві третини суддівської колегії Білоцерківського суду виявилися у відпустці. Повторний автоматичний розподіл не провели.

Закревська додала, що Мисловий раніше вже переховувався від слідства під чужим прізвищем. Інший обвинувачений також переховувався.

Оновлення. Обвинувачених у викраденні активістів Луценка та Вербицького в 2014 році можуть звільнити з-під варти через порушення процесуального законодавства, заявляють в Офісі генпрокурора.

Там наголошують, що сторона захисту і деякі судді відмовляються брати участь у засіданнях у справі.

Уточнюється, що такі дії призводять до того, що запобіжний захід у вигляді тримання обвинувачених під вартою закінчується 7 серпня, а клопотання щодо його продовження так і не було розглянуто в суді.

"Обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні 1 липня 2021 року надійшов на розгляд Білоцерківського міськрайонного суду Київської області. Підготовче судове засідання у цій справі, призначене на 9 липня 2021 року, не відбулося через неявку захисників обвинувачених, при цьому клопотання прокурора про залучення адвокатів з Центру безоплатної правової допомоги суд визнав передчасним", - повідомляють в Офісі генпрокурора.

Там зазначають, що того ж дня прокурор звернувся до суду з клопотанням про застосування щодо обвинувачених запобіжного заходу, в якому порушив питання щодо їх подальшого тримання під вартою.

"Незважаючи на те, що ст. 186 КПК України передбачено невідкладний розгляд таких клопотань, але не пізніше ніж за 72 години, наступне судове засідання суд призначив лише на 21 липня 2021 року", - уточнюють правоохоронці.

Зазначено, що 21 липня 2021 року колегія суддів, не розглядаючи зазначеного клопотання, натомість ухвалила рішення, яким, попри наявність ухвали Київського апеляційного суду про визначення підсудності в цьому кримінальному провадженні за Білоцерківським районним судом та встановлену Кримінальним процесуальним кодексом заборону спорів про підсудність між судами, направила кримінальне провадження до Київського апеляційного суду для передачі іншому суду.

"Фактично ж справу скеровано до Київського апеляційного суду лише 26 липня 2021 року", - повідомляють в ОГП.

Прокурори наголошують, що ухвалою Київського апеляційного суду від 4 серпня 2021 року констатовано безпідставність порушеного Білоцерківським міським судом питання про зміну підсудності, і справу повернуто до зазначеного суду для продовження судового розгляду.

"5 та 6 серпня 2021 року головуюча у справі призначила судові засідання, що не відбулися через відпустки двох членів колегії, які відмовилися відкликатись з відпустки. У зв'язку з цим та зважаючи на те, що термін тримання обвинувачених під вартою спливає 7 серпня 2021 року, прокурор та представники потерпілих заявили клопотання про здійснення додаткового авторозподілу для заміни в порядку, передбаченому законом, відсутніх суддів, на які офіційної відповіді з суду досі не отримано", - повідомляють у прокуратурі.

Уточнюється, що чергову дату судового засідання досі не визначено.

"Можливості процесуального реагування прокурорів, які могли б упередити вищевказані негативні наслідки, наразі вичерпані", - зазначають в ОГП.

З моменту затримання у березні 2020 Мисловивий та Новотний перебувають під вартою. Їм інкримінують участь у злочинній організації, викрадення і катування та перешкоджання мирним зібранням. Мисловому ще інкримінують вбивства Вербицького, а також використання підробного паспорту. 

Докладніше про цю справу читайте в матеріалі LB.ua "Справи Майдану. Як із справи про вбивство Юрія Вербицького зникло вбивство". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram