ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Закуповувати вакцини від коронавірусу для України буде міжнародна організація, а не державне підприємство (оновлено)

"Медзакупівлі" усунули від цього процесу. 

Закуповувати вакцини від коронавірусу для України буде міжнародна організація, а не державне підприємство (оновлено)
Фото: uk.reuters.com

Вакцини від коронавірусу для України закуповуватиме міжнародна організація Crown Agent, а не державне підприємство "Медзакупівлі", яке було уповноважене на це раніше.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду, заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Вона буде займатися, зокрема, укладанням контрактів відповідно до проведених попередньо перемовин держави, також буде логістичний супровід вантажів", - додав він.

Ця міжнародна організація походить з Великобританії, закуповує вакцини для різних країн. Україна співпрацює з нею з 2015 року. 

Степанов заявив, що "Медзакупівлі" більше не будуть займатися вакцинами від коронавірусу, бо "результати 2020 року показали, що робота ДП є вкрай неефективною з точки зору організації процесу керівництвом компанії". За словами Степанова, минулого року не закупили 20% необхідних ліків, зокрема і від онкології. 

"Позиція і непрофесійна поведінка ДП "Медзакупівлі" викликали додаткові запитання в наших контрагентів, зокрема і недолугі заяви керівництва компанії", - заявив Степанов. 

Оновлення. Оплату за виконання своїх послуг міжнародна компанія отримає тільки після виконання усіх умов контракту та у розмірі, необхідному для покриття операційних витрат, зазначається у пресрелізі Crown Agents.

Зазначається, що Crown Agents вже понад 20 років працює в Україні, допомагаючи реалізувати проєкти в галузі закупівель, управління фінансами, розвитку економіки.

Протягом 2013-2017 років Crown Agents були відповідальними за реалізацію Проєкту із гармонізації системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС, що був ініційований та підтриманий Європейським Союзом. Створена в рамках цього проєкту нормативно-правова база дозволила запровадити нові прозорі правила та почати формування належної культури державних закупівель.

Від 2015 року організація бере участь у закупівлях за державний кошт ліків та виробів медичного призначення для МОЗ України. Crown Agents виконують закупівлі з економією, яка на даний момент становить близько $9,6 млн (бюджети 2016-2018). Заощаджені кошти спрямовуються на додаткові закупівлі.

Наразі Crown Agents здійснюють закупівлі вакцин для Міністерства охорони здоров’я України за програмою Імунобіологічні препарати для проведення імунопрофілактики населення та вироби для забезпечення умов температурного контролю імунобіологічних препаратів та медичні вироби.

Нагадаємо, що певний конфлікт між МОЗ і головою ДП "Медичні закупівлі" Арсеном Жумаділовим загострився на тлі закупівлі вакцини від коронавірусу. 

Жумаділов заявив, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов самостійно визначив постачальника вакцини від коронавірусу для України, перевищивши повноваження. Це препарат китайської компанії Sinovac. 

За словами Жумаділова, МОЗ не дотрималося принципу розділення функцій політичного органу та закупівельної агенції задля уникнення зловживання повноваженням, заявили в держпідприємстві.

Також він сказав, що міністр охорони здоров'я Максим Степанов затягує погодження закупівлі вакцини від COVID-19 в іншого виробника. Він зазначив, що один із виробників має намір відмовитися від подальших перемовин з Україною, якщо рішення про замовлення не ухвалять. 

Степанов назвав дописи Жумаділова "літературною творчістю" і сказав, що той дискредитує Україну. Також він заявив, що робота "Медзакупівель" минулого року не була ефективною.

Як стало відомо з відповіді "Медзакупівель" на запит депутатки "Голосу" Олександри Устінової, Україна вела перемовини з найбільшим світовим виробником вакцин Serum Institute of India щодо закупівлі кандидата у вакцини від коронавірусу NVX-CoV2373. Цей кандидат у вакцини виробляється в Індії, але був розроблений американською компанією Novavax і зараз перебуває на третій фазі клінічних випробувань у США, Великобританії та Мексиці. Саме ця компанія, за інформацією Устінової, мала намір відмовитися від співпраці з Україною уже після того, як зробила комерційну пропозицію про закупівлю вакцини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram